Spaans hooggerechtshof schorst Puigdemont als parlementslid

AFP
Het Spaanse hooggerechtshof heeft Carles Puigdemont - de ex-minister-president van Catalonië - en vijf andere separatisten geschorst als parlementslid. Naast Puigdemont, die naar het buitenland is gevlucht, gaat het om de opgesloten viceregeringsleider Oriol Junqueras en vier andere politici uit de opstandige regio, die sinds de herfst in voorlopige hechtenis zitten. Dat heeft de bevoegde rechter Pablo Llarena meegedeeld. 

Het parlement in Barcelona heeft echter de mogelijkheid om de zes politici te vervangen door andere afgevaardigden, die niet wegens de beschuldiging van rebellie zijn aangeklaagd, klinkt het.

Het onderzoek van Llarena naar het verboden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië afgelopen herfst en het daaruit resulterende onafhankelijkheidsbesluit is daarmee afgerond, schrijft de krant El País. De Kamer is nu bevoegd om de separatisten vanaf eind 2018 of begin 2019 voor de rechtbank te dagen. 

Puigdemont zit nog steeds in Duitsland waar hij op een beslissing van Justitie in Sleeswijk-Holstein wacht over zijn uitlevering aan Spanje. Verschillende van zijn medestanders zijn eveneens in ballingschap gegaan, anderen zitten in een Spaanse gevangenis.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het is meestal een minderheid die zich wenst af te scheuren van een meerderheid. Zelden andersom (ja, in de middeleeuwen ...). Maar een stemresultaat is een stemresultaat. De rest van Spanje moet theoretisch de pot op kunnen.

 • eric maier

  De situatie in Catalonie is anders dan men zich voorstelt. Bovendien ligt de basis in de opgang van de Soc. Communisten die zich ook wilden afscheuren met een burgeroorlog als gevolg. Bovendien geniet Catalonie een uitzonderingsregel onder Spanje, extra voordelen. Wat zou Belgie doen als morgen hier een groep roept tot afscheuring ? idem dito als bij Puigdemont die vooral met zichzelf en zijn kern bezig is en nie tmet het lot van Catalonie.

 • Ferdinand Engelbeen

  In Spanje is het oude regime blijkbaar nog steeds aan de macht... Hier moet het parlement zelf eerst de parlementaire onschendbaarheid van een verkozene opheffen voor die voor een gerecht kan veroordeeld worden, daar doen de rechters dat zelf. Rechters staan daar dus boven de wetgevers...

 • Roland Peeters

  yoepie: weg met die oproerkraaier!

 • Luc vanessa

  de meerderheid is tegen de onafhankelijkheid ! het is de minderheid die probeert dit er door bedrukken . deze gasten straffen ! separatisten zijn al even erg als fundamentalisten !