Spaans festival weert joodse zanger

Matisyahu is niet welkom op een festival in Spanje maar is dat wel in Brussel.
PHOTO_NEWS Matisyahu is niet welkom op een festival in Spanje maar is dat wel in Brussel.
De joods-Amerikaanse reggaezanger Matisyahu mag niet optreden op een festival in Spanje. De organisatoren van Rototom Sunsplash hebben zijn show geschrapt, omdat hij niet wil zeggen hoe hij over de situatie in het Midden-Oosten denkt. "Verschrikkelijk en beledigend'', zegt Matisyahu op zijn Facebookpagina. Matisyahu treedt in ons land op tijdens het Brussels Summer Festival.

Matisyahu, die in het echt Matthew Paul Miller heet, zou komende zaterdag optreden op het festival tussen Valencia en Barcelona. Een anti-Israëlische organisatie had opgeroepen het optreden te schrappen vanwege de situatie in het Midden-Oosten. 'Als enige openlijk joodse artiest probeerden ze me te dwingen tot politieke uitspraken. Moesten de andere artiesten zich ook uitspreken om te mogen optreden?', schrijft Matisyahu.

De organisatoren zeggen dat het optreden van Matisyahu "alleen maar ruzie, onbegrip, intolerantie en onbuigzaamheid'' zou hebben gebracht. De zanger wil volgens hen geen antwoord geven "op simpele en legitieme vragen over oorlog als een middel om conflicten op te lossen''.

Matisyahu stond in 2006 op het Nederlandse Lowlands-festival. Hij viel op door zijn orthodox-joodse uiterlijk met pijpenkrullen, lange baard en hoed. Tegenwoordig kleedt hij zich anders en is zijn baard afgeschoren.

kos