SOS Nepal haalt doel van 5 miljoen euro binnen

AP
De teller van SOS Nepal staat sinds vandaag op 5,31 miljoen euro, en daarmee haalt het Consortium 12-12 haar doel van 5 miljoen euro binnen. Dat maakt het Consortium vandaag bekend. Van dat bedrag is 2,74 miljoen op het gezamenlijke rekeningnummer 12-12 gestort.

"De minimale financiering van de noodhulpprogramma's van Caritas International, Dokters van de wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België is hiermee verzekerd", klinkt het. "Met dit bedrag kunnen de ergste noden worden gelenigd, maar de behoeften blijven groot", zegt Consortiumdirecteur Erik Todts. "De zes organisaties blijven actief aanwezig in Nepal."

De organisatie zegt nog elke dag giften te ontvangen van individuele burgers, instellingen, bedrijven en gemeentebesturen. "De benefietacties lopen stilaan af, maar deze week staan er nog een paar op het programma", meldt de organisatie.

In zijn persbericht wijst het samenwerkingsverband van zes ngo's er nog op dat amper 30 procent van de financiering van de noodhulp is toegezegd, "terwijl de Nepalese regering een wederopbouwprogramma aankondigt dat tussen 2015 en 2020 meer dan 6 miljard euro zou kosten".

De aardbevingen van 25 april en 12 mei hebben een half miljoen woningen vernield en het leven gekost aan bijna 8.800 mensen. Bijna 3 miljoen mensen hebben hulp nodig. De moesson die enkele dagen terug van start is gegaan in het oosten van het land, bemoeilijkt de hulpverlening en wederopbouw.

Giften voor SOS Nepal blijven nog tot eind dit jaar fiscaal aftrekbaar.