Sony zoekt andere kanalen om 'The Interview' toch uit te brengen

EPA
Filmproducent Sony hoopt dat de omstreden film 'The Interview' alsnog kan worden uitgebracht. "We hopen nog steeds dat iedereen die de film wil zien, de mogelijkheid daartoe krijgt", meldde het bedrijf gisterenavond. Noord-Korea heeft met dreigementen proberen te voorkomen dat de film, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te zien is voor het grote publiek.

Sony zegt de première van de film te hebben afgelast, omdat bioscopen weigerden 'The Interview' op het witte doek te vertonen. Noord-Koreaanse hackers, die eerder in het computersysteem hadden ingebroken, bedreigden de bioscopen met aanslagen. Daarop besloot het Japanse filmbedrijf de film niet uit te brengen.

"We zijn gelijk gaan zoeken naar alternatieven voor het uitbrengen van de film op andere platformen", aldus Sony. Makkelijk lijkt dat niet te worden. Lynton gaf gisteren op televisiezender CNN toe dat tot dusver geen enkele aanbieder van video on demand of commerciële website de prent wil aanbieden. De Sony-baas sluit niet uit dat de film op Youtube wordt geplaatst.

"Niet gekatapulteerd"

'The Interview' vertelt het verhaal van een complot van de CIA om de Noord-Koreaanse leider te vermoorden. Cyberaanvallen en dreigementen met aanslagen deden de filmstudio afzien van de release. Het kwam de studio op kritiek te staan, onder meer van president Barack Obama, die betreurde dat Sony zelfcensuur heeft gepleegd en zijn hulp niet had ingeroepen.

"We zijn niet gekapituleerd", stelde Lynton, die aangaf dat Sony wel degelijk contact heeft gehad met het Witte Huis. Lynton stipte aan dat Sony enkel een release op Kerstdag heeft geschrapt nadat duidelijk werd dat een meerderheid van de bioscoopeigenaars de prent niet zou tonen. "We hadden geen keuze", aldus de Sony-baas.

Lynton heeft nog geen idee van de financiële schade, maar die zal enorm zijn. Volgens experts kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden miljoenen dollars.