Somalië vervolgt voor het eerst in zaak vrouwenbesnijdenis na dood tienjarig meisje

Volgens Unicef hebben 98 procent van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar in Somalië een genitale mutilatieprocedure ondergaan.
AFP Volgens Unicef hebben 98 procent van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar in Somalië een genitale mutilatieprocedure ondergaan.
De Somalische openbare aanklager kondigde vandaag de eerste vervolging in het land aan inzake genitale verminking nadat een tienjarig meisje vorige week doodbloedde als gevolg van de gruwelijke procedure.

Ifrah Ahmed, adviseur bij de overheid aangaande genderzaken, deelde mee dat de openbare aanklager een team van onderzoekers heeft aangesteld om de dood van het meisje Deeqa (10) te onderzoeken. 

"Hij zei dat ze de zaak geopend hebben in Mogadishu en dat ze het zouden onderzoeken en de ouders aanpakken", aldus Ahmed. "Hij vertelde tijdens conferentie dat hij de ouders voor het gerecht zou brengen."

Het nieuws over de vervolging werd vandaag bekend gemaakt tijdens een conferentie 
over vrouwelijke genitale verminking die werd bijgewoond door ambtenaren, religieuze leiders en journalisten. Ngo's Global Media Campaign to End FGM en de Ifrah Foundation organiseerden de bijeenkomst in Mogadishu.

Traditie

Deeqa werd op 14 juli door haar moeder naar een traditionele vrouwenbesnijder gebracht. Twee dagen later stierf ze in het ziekenhuis. Toch bleef haar vader ondanks het verlies van zijn dochter de praktijk verdedigen. Zijn dochter was "genomen door Allah", zei hij achteraf.

Vrouwelijke genitale verminking, ook vrouwenbesnijdenis genoemd, is volgens de Somalische grondwet wel verboden, maar er zijn geen straffen bepaald voor wie de wet overtreedt.

Veel mensen geloven dat het ritueel een belangrijk onderdeel uitmaakt van hun traditie en een religieuze verplichting is, al wordt dat niet in de Koran vermeld.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Somalië beschaafder de Amerika? Somalië is de besnijdenis verboden bij wet. In Amerika oordeelt een rechter dat het verbod onwettelijk is. Wie is nu het beschaafdst?

 • Sylvia Nuyts

  Beste Marleen sauvillers dat is maar een klein procent die daarvoor naar Europa uitwijkt. Het is vooral België het beloofde land en spijtig genoeg zit er bij de meesten nog een mentaliteit in van vroeger met Congo dat wij nog altijd een schuld af te lossen hebben. Ik scheer ze niet allemaal over dezelfde kam maar in het vrijwilligerswerk dat ik doe als er problemen zijn ligt het voor 99 procent bij hun en bijna altijd gaat het over Congo. België heeft zijn schuld al lang afgelost.

 • Krista Verhaegen

  Eindelijk

 • irene van den bosch

  Hoog tijd dat ze die gruwelijke verminking gaan verbieden.

 • Marleen Sauvillers

  Heel positief we moeten die mensen helpen .zo hebben ze geen reden meer om naar Europa te komen