Soeharto postuum vrijgesproken van corruptie

De voormalige dictator Soeharto.
UNKNOWN De voormalige dictator Soeharto.

Een rechtbank in Indonesië heeft de vroegere dictator Soeharto postuum vrijgesproken van corruptie. Een door hem opgerichte liefdadigheidsstichting moet echter 105 miljoen dollar (ongeveer 67 miljoen euro) betalen, zo gebood de rechter vandaag in Jakarta.

Zogenaamde studiebeursen
De regering had de klacht vorig jaar aanhangig gemaakt. Ze eiste terugbetalingen en boetes ter waarde van 1,4 miljard dollar (890 miljoen euro). Soeharto is in januari op 86-jarige leeftijd gestorven. Zijn stichting verzamelde geld voor zogenaamde studiebeurzen. De vermeende sponsors zagen de betalingen in elk geval als een extra belasting. Het geld belandde volgens de openbare aanklager in de zakken van intimi van Soeharto.

Corrupt
Soeharto behoort volgens inschatting van de anticorruptie organisatie Transparency International tot de meest corrupte dictators aller tijden. Hij zou tijdens zijn 32 ambtsjaren tot 35 miljard dollar (22,3 miljard euro) bij elkaar hebben geschraapt. Zijn familie is ook vandaag nog de rijkste en een van de meest invloedrijke in Indonesië. Soeharto werd na massademonstraties in 1998 tot aftreden gedwongen, maar nooit veroordeeld. (dpa/ka)