Soedanese president roept noodtoestand uit voor een jaar en ontslaat zijn regering

Omar al-Bashir.
AFP Omar al-Bashir.
De president van Soedan heeft de noodtoestand voor een jaar uitgeroepen in zijn land. Omar Hassan al-Bashir ontsloeg ook zijn regering. Al twee maanden eisen betogers dat hij zelf opstapt.

Bashir staat onder grote druk. Sinds 19 december gaan Soedanezen massaal de straat op om te protesteren tegen het autoritaire regime van de president. De voornaamste oppositiekrachten riepen hem eerder deze maand op af te treden. Ze eisen een voorlopige regering die het economisch geruïneerde land op de rails zet en vrije verkiezingen houdt over vier jaar.

Bashir wordt sinds 2009 gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt verdacht van genocide in Darfur. Het conflict in de West-Soedanese regio heeft sinds 2003 al aan honderdduizenden mensen het leven gekost.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Edmond Dillien

    Ook weer een frisse, precies, he. En voor diegene die hem zoeken hij zit in het presidentieel paleis van Soedan, dit maar ten titel van inlichting.