Soedanese generaal wil doodstraf voor verantwoordelijken die sit-in uiteendreven

Generaal Mohammed Hamdan Daglo, de nummer twee van de militaire raad aan de macht in Soedan, wil de doodstraf voor diegenen die op 3 juni de sit-in uiteendreven. Die actie eiste namelijk meerdere doden en veroorzaakte internationale ophef.

Generaal Daglo staat aan het hoofd van de snelle interventiestrijdkrachten (RSF), paramilitairen die er door ngo's en oppositieleiders van worden beschuldigd aan de basis te liggen van het uiteendrijven van de protestactie en de repressie die er op volgde.

Donderdag erkende de militaire transitieraad voor het eerst het bevel te hebben gegeven voor het uiteendrijven van de sit-in. De raad betreurde "de fouten die zijn voorgevallen". 

Duizenden manifestanten namen deel aan de sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem om een machtsoverdracht aan burgers te eisen na de omverwerping op 11 april van president Omar al-Bashir door het leger.

Volgens een comité artsen, dat aanleunt bij de contestatie, werden naar schatting 120 mensen gedood bij de repressie van de burgerlijke ongehoorzaamheid sinds 3 juni. De meeste doden vielen bij het uiteendrijven van de sit-in. De autoriteiten spraken over 61 doden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.