Soedan trekt omstreden gedragswet vrouwen in

Op maandag 25 november gingen talloze vrouwen de straat op in de hoofdstad Karthoum tijdens de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.
AFP Op maandag 25 november gingen talloze vrouwen de straat op in de hoofdstad Karthoum tijdens de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.
Soedan heeft donderdag een wet ingetrokken die onder voormalig president Omar al-Bashir werd gebruikt om de kleding en het gedrag van vrouwen aan banden te leggen. Dat zegt minister van Justitie Nasredeen Abdelbari. Deze wet overtreden kwam vrouwen op zweep- of stokslagen te staan.

In de wet was vastgelegd hoe vrouwen zich dienden te kleden, met wie ze mochten omgaan en hoe groot hun bewegingsvrijheid was. Ook hun vrijheid om te werken en studeren werd hiermee sterk ingeperkt. Lokale en internationale mensenrechtenorganisaties hebben deze wet altijd scherp veroordeeld.

“Vrijheid, vrede, rechtvaardigheid”

Op maandag 25 november gingen talloze vrouwen de straat op tijdens de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. "Vrijheid, vrede, rechtvaardigheid", schalde het door de straten van de Soedanese hoofdstad Karthoum. Het was de eerste keer in decennia dat een mars voor vrouwenrechten werd gehouden in het land.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • viviane van oosterwijck

    Hier dragen ze 'vrijwillig' een hoofddoek en lange wijde kledij, volgens de voorschriften van hun geloof