Soedan dreigt met doodstraf voor 25 moslims beschuldigd van afvalligheid

Koranlessen in een moskee in de buurt van de Soedanese hoofdstad Khartoum.
REUTERS Koranlessen in een moskee in de buurt van de Soedanese hoofdstad Khartoum.
Vijfentwintig moslimmannen, onder wie drie tieners, riskeren de doodstraf in Soedan nadat ze werden beschuldigd van afvalligheid omdat ze de verkeerde versie van de islam volgen. De mannen, tussen 15 en 51 jaar oud, behoren tot de minderheidsgroep van de Hausa, die een andere interpretatie geven aan de islam dan die uitgevaardigd door de regering van Omar al Bashir.

De groep mannen werd maandag op borgtocht vrijgelaten nadat ze vorige maand in Khartoum werden gearresteerd toen ze een religieuze bijeenkomst bijwoonden. Meer dan vijf weken werden ze gevangen gehouden.

De 25 worden beschuldigd van het verwerpen van de leer van profeet Mohammed, het verwerpen van de Hadith (islamitische overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van Mohammed, red.) en het beperken van de bronnen van religieuze legitimiteit tot de koran, een misdrijf waarop in Soedan de doodstraf staat.

Een rechter kondigde aan dat de rechtszaak wordt uitgesteld tot februari, wat volgens de advocaten van de beklaagden een poging is om de internationale kritiek op de zaak in te dijken.

Vorig jaar ontsnapte de zwangere christelijke vrouw ternauwernood aan de doodstraf nadat ook zij van afvalligheid en overspel was beschuldigd omdat ze met een christelijke man was getrouwd.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels