Socialisten van Zapatero zoeken partners

UNKNOWN

De Spaanse socialisten van premier Jose Luis Rodriguez Zapatero zoeken na hun verkiezingsoverwinning partners die hen voldoende meerderheid in het parlement kunnen garanderen. De PSOE zal afspraken met andere partijen treffen, zei de PSOE-campagneleider bij de verkiezingen en Spaans minister van Tewerkstelling Jesus Caldera op de openbare televisie TVE.

Meerderheid
De socialisten vertrouwen erop zich van een toereikende meerderheid voor het regeringswerk te kunnen verzekeren. De PSOE heeft de parlementsverkiezingen gewonnen, de absolute meerderheid zat er niet in. Ze behaalde 169 van de in totaal 350 zetels in het parlement, 5 meer dan in 2004.

Oppositie
De conservative Volkspartij (PP) onder Mariano Rajoy verbeterde zich eveneens met vijf zetels en kwam uit op 153 mandaten. De PP-partijleider liet in de verkiezingsnacht open of hij als opposotieleider in functie blijft of het partijvoorzitterschap zal afgeven. De derde sterkste politieke macht zijn de Catalaanse nationalisten (CiU), die van tien naar elf zetels klommen. De kiesopkomst was met 75,3 procent bijna zo hoog als vier jaar geleden. (dpa/gb)