Socialist Antonio Costa benoemd tot Portugese premier

De Socialistische leider Antonio Costa (l.) sprak vandaag twee keer met president Anibal Cavaco Silva. Bij het tweede gesprek werd hij tot premier benoemd.
AFP De Socialistische leider Antonio Costa (l.) sprak vandaag twee keer met president Anibal Cavaco Silva. Bij het tweede gesprek werd hij tot premier benoemd.
De leider van de Portugese socialistische partij Antonio Costa is vanmiddag tot eerste minister benoemd door president Anibal Cavaco Silva. Hij krijgt de taak een regering op de been te brengen in het Zuid-Europese land. Dat blijkt uit een persmededeling van het presidentschap.

Twee weken na de val van de rechtse minderheidsregering van Pedro Passos Coelho, die op 4 oktober nog de verkiezingen won, krijgt de onuitgegeven alliantie van socialisten en radicaal-links de kans om een einde te maken aan de besparingspolitiek waar rechts sinds 2011 aan vasthoudt.

Gisteren nog vroeg de Portugese president aan Costa hoe een linkse regering de begroting zag en of ze zich zou houden aan de afspraken om het tekort binnen de Europese marges te houden.