Sociaaldemocratische coalitiepartner Merkel verzet zich tegen gesloten centra aan grens

SPD-partijvoorzitster Andrea Nahles, met op de achtergrond bondskanselier Angela Merkel.
REUTERS SPD-partijvoorzitster Andrea Nahles, met op de achtergrond bondskanselier Angela Merkel.
De Duitse sociaaldemocraten willen niet weten van het plan van bondskanselier Angela Merkel om gesloten migrantencentra te openen aan de grens met Oostenrijk. "Met ons komen er geen gesloten centra", zo verklaarde partijvoorzitster Andrea Nahles na een vergadering van de parlementaire fractie in Berlijn. 

 Ook algemeen secretaris Lars Klingbeil was duidelijk op de openbare zender ZDF. "Massakampen waar vluchtelingen wekenlang vastgehouden worden, zullen er niet komen met de SPD" in de regering.

De conservatieve CDU en haar Beierse zusterpartij CSU willen zogenaamde transitcentra optrekken aan drie grensovergangen met Oostenrijk. Vanuit die centra zouden asielzoekers die al geregistreerd zijn in een andere EU-lidstaat teruggestuurd moeten worden. Met het plan kon Merkel, alvast tijdelijk, de angel halen uit haar conflict met CSU-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die een harder migratiebeleid wil. 

Nieuw overleg

Morgen staat nieuw overleg binnen de regering op de agenda om de details van het plan verder uit te klaren. De SPD is sinds 2013 een coalitiepartner van Merkel in de Duitse regering. Na de verkiezingen van 2017 en maandenlange onderhandelingen stapten de sociaaldemocraten opnieuw in een regering met CDU en CSU.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicolas Ivanov

  Links willen zichzelf dus vernietigen. Tot daar aan toe. Maar ze willen ons allemaal vernietigen en daar hebben ze nul recht toe.

 • Fredien Vandervekens

  Verrassende hulp voor CSU en AdF ! Van de rode garde nog wel ! Merkel moet "pendelen" zoals nooit te voor. Van Seehofer naar sossen, en weer terug ….Hoe sneller "buiten adem", hoe liever.

 • Gerard Braeckmans

  En zo gaat dat verder, naar nergens.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  SPD levert slechts een achterhoedegevecht. Bij de volgende verkiezingen worden die van de kaart geveegd. CDU en CSU trouwens ook.

 • vandekempen bart

  de duitse socialisten willen perse opnieuw de verkiezingen verliezen. goed zo, zo verdwijnen ze in gans eurpa stilaan van de macht.