Sociaaldemocraten behalen overwinning in Hamburg

Olaf Scholz
AFP Olaf Scholz
De sociaaldemocratische SPD heeft in de Duitse deelstaat Hamburg gisteren een klinkende overwinning behaald. De SPD van burgemeester Olaf Scholz ging desondanks licht achteruit ten opzichte van de verkiezingen in 2011 en verloor haar absolute meerderheid. Dat blijkt uit gedeeltelijke officiële resultaten.

Voor de christendemocratische CDU waren de verkiezingen een fiasco. De liberale FDP knoopt na een lange reeks nederlagen opnieuw aan met de overwinning en blijft in het deelstaatparlement. Het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) komt voor het eerst in een West-Duits deelstaatparlement. Scholz, die tot nu toe alleen regeerde, probeert nu een coalitie met de Groenen te smeden.

De SPD doet het met 45,7 procent minder goed dan in 2011 (48,4 procent). De CDU van lijsttrekker Dietrich Wersich gaat nog sterker achteruit: van 21,9 procent in 2011 naar 15,9 procent, het slechtste resultaat in Hamburg ooit.

De Groenen gaan licht vooruit, met 12,2 procent in plaats van 11,2 procent, en stellen hun voorwaarden. "We zullen hard onderhandelen", zei lijsttrekker Jens Kerstan.

De radicaal-linkse partij Die Linke stijgt van 6,4 naar 8,5 procent. De FDP van lijsttrekster Katja Suding stijgt van 6,7 naar 7,4 procent. Het pas in 2013 gestichte AfD zet zijn succes voort na de Europese verkiezingen en drie Oost-Duitse deelstaatverkiezingen: 6,1 procent.

In het parlement in Hamburg zijn nu 6 partijen vertegenwoordigd. Van de 121 zetels heeft de SPD er 58, de CDU 20, de Groenen 15, Die Linke 11, FDP 9 en AfD 8. Scholz komt dus 3 zetels tekort voor een absolute meerderheid. Met 56,6 procent was de opkomst nooit zo laag in Hamburg.

Wegens het ingewikkelde kiessysteem zijn gisterenavond enkel de "Zweitstimmen" of lijststemmen geteld, waarop de zetelverdeling wordt berekend.