Sociaal protest tegen Franse regering kan EK voetbal grondig verstoren

Stakingen in de transportsector, blokkades van raffinaderijen en betogingen tegen de besparingen. In Frankrijk staat de socialistische regering komende week, een jaar voor de presidentsverkiezingen, voor een nieuwe golf van sociaal protest, die het land zou kunnen lamleggen.

Het protest is vooral gericht tegen de hervorming van de arbeidswetgeving. Die hervorming werd vorige week goedgekeurd, zonder stemming in het parlement, waar er geen meerderheid voor kon gevonden worden. Volgens de regering is de hervorming bedoeld om het arbeidsrecht flexibeler te maken en het voor bedrijven makkelijker te maken om jobs te creëren. De bonden vrezen dat ze de arbeidsrechten van werknemers uithollen.

De vrachtwagenchauffeurs, daartoe opgeroepen door de twee vakbondsfederaties OF en CGT, beginnen in de nacht van maandag op dinsdag aan een "verlengbare" staking tegen de hervorming, die mogelijk dus meerdere dagen duurt. Vooral het noorden van het land en de grote steden (Nantes en Caen in het westen, Marseille in het zuiden en Bordeaux in het zuidwesten) zouden getroffen worden. CGT is ook van plan de havens van Le Havre en Nantes te blokkeren.

EK voetbal
Daarnaast werd het spoorwegpersoneel opgeroepen tot een verlengbare staking uit protest tegen de besparingen. Ze willen ook druk zetten op de lopende onderhandelingen over hun arbeidsomstandigheden. Vakbond SUD Rail wil zelfs doorgaan met staken tot 11 juli, de dag na de finale van het Europees kampioenschap voetbal.

De Parijse metro en het openbaar vervoer in de voorsteden staken vanaf maandagavond tot woensdagvoormiddag. Het orgelpunt van het protest zijn twee nieuwe actiedagen dinsdag en donderdag tegen de hervorming, met betogingen in Parijs en de andere grote steden. Ook het luchtverkeer zou hinder ondervinden van de stakingsoproepen.

CGT riep tot slot op tot een blokkade van olieproducten in de acht Franse raffinaderijen, op de luchthavens en aan de depots, vanaf dinsdag. De vakbonden van de federatie waarschuwen voor het vermoedelijke stilleggen van de raffinaderijen in Frankrijk.

Betoging politie
Zelfs de politie betoogt woensdag op de Place de la République. Hoewel ze na de aanslagen van januari 2015 in Parijs nog alom geprezen werden, voelen politieagenten zich vandaag steeds meer het mikpunt van haat. De voorbije weken was het protest inderdaad steeds grimmiger geworden: in twee maanden raakten 300 politieagenten gewond en moesten meer dan 1.000 arrestaties verricht worden.

Maar er raakten ook honderden manifestanten gewond. Er vindt daarom woensdag eveneens een tegenbetoging plaats om politiegeweld aan te klagen.