Sociaal netwerk in Letland gehackt op verkiezingsdag

Getty
Draugiem, het belangrijkste sociaal netwerk in Letland, werd vandaag gehackt. Op de inlogpagina verscheen een pro-Russische boodschap en weerklonk het Russische volkslied. Dat gebeurde net op de dag dat de Letten naar de stembus trekken. Wie er achter de digitale aanval zit, is nog niet bekend.

Na de vaststelling van de hacking werd de website meteen offline gehaald. De minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics kondigde later aan dat er een onderzoek loopt. "We zijn goed voorbereid om elke mogelijke inmenging in onze verkiezingen aan te pakken", zegt hij.

De hackers schreven in het Russisch: "Kameraden Letten, dit gaat u aan. De grenzen van Rusland hebben geen beperkingen". De tekst doet denken aan slogans van nationalistische Russen in de tijd van de aanhechting van de Krim. Het is niet duidelijk wie achter de aanval op Draugiem zit.

Verkiezingen

Volgens de laatste peilingen zal de pro-Russische partij Harmonie als grootste uit de stembusgang komen. Of ze daarmee aan de macht komt, is echter onzeker. Ook bij de vorige verkiezingen was Harmonie de grootste, maar de partij vond geen coalitiepartners. Mogelijk lukt het deze keer wel met een of twee populistische partijen. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van den Bossche

  De tentakels van Corrupte machts- wellusteling Putin kennen geen grenzen.

 • Petrus De Koninck

  Het probleem is dat de Letse burger alle vertrouwen kwijtgeraakt is in een politieke wereld die nog pakken corrupter is dan de onze. Slechts 54% bracht een stem uit. Jammer.

 • Hilde Eykens

  Ik ben ook bezorgd dat de stem pc gemanipuleerd zullen worden , zonder eerlijk resultaat, voor mij ook liever met een potloot stemmen.

 • Henri Dederen

  “Kameraden Letten, dit gaat u aan. De grenzen van Rusland hebben geen beperkingen”. Ik begrijp dit als een ANTI Rusland stem oproep?!

 • Lilly Daems

  Waarom worden belangrijke dingen niet gewoon zoals vroeger gedaan met de hand ? Met computers niks dan last .