Snowden ontkent deal met Verenigde Staten

ANP
Edward Snowden ontkent een deal te hebben met de Amerikaanse regering. In een interview met de BBC, dat The Guardian al heeft mogen inzien, zegt de in Rusland ondergedoken NSA-klokkenluider dat hij graag terugkeert naar Amerika, ook als hem dat een celstraf oplevert.

Snowden (32) heeft Washington laten weten dat hij kan leven met een veroordeling als ze hem terug laten keren op Amerikaanse bodem, maar naar eigen zeggen heeft hij nog geen reactie gehad op dat aanbod. En van een 'plea deal' is volgens Snowden al helemaal geen sprake.

Espionage Act
Overigens is zo'n deal wel een vereiste voor Snowden om terug te keren. Als hij nu voet aan de grond zou zetten in zijn geboorteland wordt hij veroordeeld onder de Espionage Act. In dat geval kijkt Snowden tegen minstens dertig jaar cel aan, maar de kans is groot dat hij zelfs tot een levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld.

In de VS zijn de meningen over Snowden nog altijd sterk verdeeld. Waar een deel van de bevolking hem roemt vindt een ander deel dat hij landverraad heeft gepleegd door vertrouwelijke stukken van de inlichtingendienst NSA naar de pers te lekken.