Snowden houdt alternatieve kersttoespraak na de Queen

Een alternatieve kerstoespraak van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zal vandaag tijdens eerste kerstdag worden uitgezonden op de Britse televisiezender Channel 4. Dat meldden Britse media. Snowden roept in zijn speech op tot verzet tegen grootschalige afluisterpraktijken door overheden.

"Samen kunnen we een betere balans vinden, een einde maken aan de afluisterpraktijken en de overheid helpen herinneren dat als ze echt willen weten hoe het met ons gaat, vragen goedkoper is dan spioneren." Dat was te horen op beelden die Channel 4 al vrijgaf. De toespraak van Snowden is opgenomen in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.

De speech zal na de traditionele kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth II worden uitgezonden. Channel 4 zendt de alternatieve kersttoespraak uit sinds 1993. Onder andere de oud-president van Iran Mahmoud Ahmadinejad, het door komiek Sacha Baron Cohen gespeelde personage Ali G, en stripfiguur Marge Simpson gingen Snowden voor.

Snowden onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Daarna vluchtte hij naar Hong Kong en later naar Rusland. Daar zit de Amerikaan nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.