Snoepreisje voor 20 influencers naar Turkije draait uit op nachtmerrie

Natalia Osada, in ons buurland bekend vanwege haar deelname aan 'Adam zoekt Eva', wil andere influencers waarschuwen om niet in dezelfde val te trappen.
Screenshot RTL Natalia Osada, in ons buurland bekend vanwege haar deelname aan 'Adam zoekt Eva', wil andere influencers waarschuwen om niet in dezelfde val te trappen.
Als iets er té mooi uitziet om waar te zijn, dan is dat helaas ook vaak zo. Een groep van 20 ‘social media influencers’ kan ervan meespreken. Een reisbureau lokte hen met een gratis luxetrip van zes dagen in 5-sterrenhotels naar Turkije. Maar het liep niet zoals verwacht.

De influencers kregen allemaal een email van reisbureau Contantino Tour. Omwille van het 10-jarig bestaan van het bedrijf kregen ze een uitnodiging voor luxetrip in 5-sterrenhotels in Istanbul en Antalya. Alle kosten voor de hotels en vliegtickets waren inbegrepen. Het vertrek was voorzien op 4 mei.

“Ik krijg regelmatig zo’n uitnodigingen”, zegt de Duitse Anna Ix, die 148.000 volgers heeft op Instagram. “Ik checkte de website van het bedrijf. Alles leek in orde.” Ze liet de organisatie weten dat ze zou meegaan, net als haar vriendin en collega Natalia Osada. Die laatste is in Duitsland bekend vanwege haar deelname aan de naakte tv-show ‘Adam zoekt Eva’ en heeft 37.000 volgers op Instagram.

Zoals via email was afgesproken, kregen de dames hun vliegtickets toegestuurd. Afgelopen zaterdag begaven ze zich naar de luchthaven van Düsseldorf. Ze vlogen richting Antalya, waar ze om 19 uur landden. 

Deze vrouwen, die beweerden van de organisatie te zijn, vroegen alle deelnemers om hun paspoort af te geven.
Screenshot RTL Deze vrouwen, die beweerden van de organisatie te zijn, vroegen alle deelnemers om hun paspoort af te geven.

“Het duurde bijna 2 uur voor we onze bagage konden bemachtigen”, zegt Anna Ix. “Toen we bij de uitgang kwamen, werden we opgewacht door drie dames. Ze hielden een bordje van ‘Contantino Tours’ omhoog. Ze zeiden dat we ons moesten haasten.”

Ter plaatse ontdekten ze dat de groep bestond uit in totaal een 20-tal influencers uit Duitsland. Ook Lisa Marie Sauer (22.000 volgers), deelneemster van Temptation Island, was erbij. “Om het inchecken in het hotel voor te bereiden, werd iedereen gevraagd zijn paspoort af te geven. Daarna werden we op een bus gezet.” 

Paniek op de bus

Van de organisatie zelf, stapte er niemand op de bus. “Zij moesten nog een andere groep opwachten”, luidde het. Tijdens de busrit begon Anna Ix te panikeren. “Plots bleek dat de hele bus door eenzelfde organisatie was uitgenodigd. Ze hadden iedereen zijn paspoort afgenomen. En niemand van de organisatie was nog bereikbaar op de telefoonnummers die we hadden gekregen.” 

De groep werd om middernacht afgezet aan een hotel, maar toen bleek dat er voor hen niet eens een kamer gereserveerd was.
RV De groep werd om middernacht afgezet aan een hotel, maar toen bleek dat er voor hen niet eens een kamer gereserveerd was.

De buschauffeur zette de groep tegen middernacht af aan een hotel in Alanya. Daar bleek dat er voor hen niet eens een kamer gereserveerd was. “We gingen naar de politie, maar omdat het al zo laat was, konden ze ons die avond niet meer helpen. We boekten dan maar zelf een hotelkamer en verbleven één nacht in Alanya.”

“De dag erna zaten we de ganse dag op het politiekantoor omdat de hele groep een verklaring moest afleggen. Vervolgens namen we samen een bus terug naar Antalya. Daar ben ik nog één nacht gebleven alvorens een zelf geboekte vlucht terug naar Duitsland te nemen.” Andere influencers bleven wel langer in Turkije en probeerden er het beste van te maken.

Zwarte markt

Volgens Bild waren de oplichters wellicht alleen geïnteresseerd in de reispassen van het gezelschap. De krant stelt dat Duitse reispassen op de zwarte markt makkelijk tussen 2.000 en 7.000 euro waard zijn.

“Ik ben nog steeds in shock”, zegt Natalia Osada. “We hadden deze trip perfect voorbereid om prachtige foto’s te maken.” Natalia Osada en Anna Ix hopen met hun verhaal andere influencers te waarschuwen om niet de val te lopen.

"Een van de weinige foto's die ik kon maken", schrijft Natalia Osada op Instagram.
Instagram "Een van de weinige foto's die ik kon maken", schrijft Natalia Osada op Instagram.
"Hoewel ik hier maar een paar uur kon zijn, vind ik Antalya prachtig", schrijft Anna Ix.
Instagram "Hoewel ik hier maar een paar uur kon zijn, vind ik Antalya prachtig", schrijft Anna Ix.
“Vandaag legden we bij de politie verklaringen af”, schrijft een andere blogster.
Instagram “Vandaag legden we bij de politie verklaringen af”, schrijft een andere blogster.
“Het was een persreis die volledig de mist in ging”, schrijft Daria op Instagram.
Instagram “Het was een persreis die volledig de mist in ging”, schrijft Daria op Instagram.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieven philips

  De belachelijkheid van de influences de nieuwe generatie leeghoofden

 • José verdonck

  Iets GRATIS????? Daar zit altijd een geurtje aan.

 • Julien Cours

  Influencers, een moderne vorm van gelegitimeerde klaploperij, gebaseerd op het nihilisme en het naïeve in de social media.

 • Sinan Kaya

  Heel gemakkelijk om achter te komen als het echt gebeurd is? Vind de profielen van genoemde mensen op sociale media en zie als ze een dergelijke verhaal gedeeld hebben? Thans zoiets is bijna onmogelijk in Turkije. Op iedere hoek zit een camera. Vooral luchthaven zit vol cameras. Personen die hun ontvangen hebben zijn binnen enkele uren terug te vinden. Wie heeft de bus gehuurd? Wie heeft de reizen betaald? Hoe kunnen ze zonder paspoort terug keren en wie wilt na zoiets verder blijven? Onzin

 • Marcus Camps

  Wie geeft er nu zijn paspoort af ? Wie geeft nu zijn pin-code door ? Wie betaalt er nu voorschotten aan een vreemde voor een werk ? Zie het overal gebeuren.