Snikkend jongetje vraagt of zijn atheïstische vader in de hemel is. Paus reageert met pakkend antwoord

EPA
Een jongetje dat met enkele existentiële vragen worstelde na de dood van zijn vader, is op een ontroerende manier getroost door paus Franciscus.

Het pakkende tafereel speelde zich zondag af toen de kerkvader een bezoek bracht aan de San Paolo a Corviale kerk in Rome. Kleine Emanuele begaf zich naar de microfoon om de paus een vraag te stellen.

Maar het bleef stil. Emanuele slaakte een diepe zucht. Het kind werd overmand door emoties en kreeg geen woord uitgebracht. Franciscus moedigde het jongetje vervolgens aan om tot bij hem te komen waarna Emanuele dé vraag in zijn oor durfde te fluisteren. De paus gaf hem een welgemeende knuffel en het duo sprak wat met elkaar vooraleer het jongetje - duidelijk opgelucht - weer naar zijn plaats ging.

REUTERS

Franciscus richtte zich dan tot het publiek en zei dat hij de toestemming had van Emanuele om hun gesprek te delen. Hij onthulde dat het jongetje triest was na de dood van zijn vader. Emanuele had verteld dat zijn papa niet gelovig was, maar wel een goede man die zijn vier kinderen had laten dopen. "Is papa in de hemel?", had het kind aan de paus gevraagd.

"Een jongen die de kracht van zijn vader heeft geërfd, heeft de moed gehad om te huilen voor de ogen van ons allemaal", zei Franciscus. "Als deze man in staat was om kinderen zoals dit jongetje groot te brengen, dan is het waar dat hij een goed mens is."

"Hij was niet gelovig. Maar hij liet zijn kinderen dopen. Hij had het hart op de juiste plaats", voegde de paus daaraan toe.

REUTERS

Franciscus legde uit dat God beslist wie naar de hemel gaat en dat God handelt zoals een vader. Hij vroeg de jonge meisjes en jongens in het publiek of ze dachten dat God een man zoals de vader van Emanuele in de steek zou laten.

"Nee", antwoordden de kinderen in koor.

"Ziedaar, Emanuele, dat is het antwoord op je vraag", zei de paus. "God is zeker trots op je vader, want het is makkelijker om als gelovige te besluiten om je kinderen te laten dopen dan hetzelfde te doen als niet gelovige."

En kleine Emanuele zag dat het goed was.

De ontroerende beelden van de ontmoeting kan je hieronder bekijken:
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sandra baart

  Gewoon mooi !

 • Andres Michiels

  Ik lees hier heel veel negativisme tov de houding van de paus op de vraag van de jongen, maar ook heel veel mooie woorden en teksten die eigenlijk voor atheïsten toch wel hoop moeten geven als je gewoon vriendelijk en troostend bent, je best happy kan zijn zonder te geloven in iets wat we niet kennen.

 • Pieter Werlo

  Maeng Saab: "Toch weer dat katholieke gezever". Eh, het is de paus. De hoogste religieuze leider van de katholieken. Wat had je daarvan verwacht? Een heidense redevoering ofzo?

 • Carinne Uyttebroeck

  Geloven of niet. De paus gedroeg zich menselijk door deze jongen te troosten. Velen zouden hier beter een voorbeeld aan nemen .

 • Edmond Dillien

  Draai het en keer het zoveel je wil maar dat kind in nu gelukkig en zal later als hij volwassen is zelf wel besluiten of er een god en een hemel is en zal dan verder gaan met zijn leven zoals hij het ziet. Ik geloof zelf niet in een god maar wat de paus hier deed is een teken van menselijke goedheid, iets dat raarder en raarder word en een voorbeeld voor vele anderen kan zijn.