Snelstverkopend speeltje ooit? Playmobil-figuurtje van Maarten Luther

Duitsland maakt zich op voor de viering van de 500ste verjaardag van het protestantisme waarvan Maarten Luther de grondlegger was.
Playmobil Duitsland maakt zich op voor de viering van de 500ste verjaardag van het protestantisme waarvan Maarten Luther de grondlegger was.
Playmobil heeft nooit sneller een figuurtje verkocht als het beeldje van Maarten Luther, de Duitse grondlegger van het protestantisme. Van het poppetje, compleet met ganzenveder en Duitstalige Bijbel, verkocht de Duitse speelgoedmaker niet minder dan 34.000 stuks in minder dan 72 uur. Een woordvoerder van Playmobil noemt het succes "een groot mysterie en een nog grotere verrassing". De speelgoedfabrikant was zo verrast dat ze hun fabriek in Malta moesten aanmanen in overdrive te gaan. De volgende lading wordt pas eind april verwacht.

Het speeltje werd gemaakt op verzoek van de Duitse toeristische dienst en de Lutherse kerk in Beieren.

Grondlegger protestantisme
Duitsland maakt zich immers op voor de viering van de 500ste verjaardag van de protestantse reformatie in 2017. De publicatie van Luthers academische stellingen tegen de handel in aflaten op 31 oktober 1517 is het symbolische begin van het protestantisme. De theoloog stelde de autoriteit van de paus in vraag en vertaalde de Bijbel voor het eerst uit het Latijn naar het Duits. In 1521 werd hij geëxcommuniceerd door paus Leo X.

De toeristische dienst verklaart dat ze 95% van de poppetjes in Duitsland aan de man heeft gebracht maar dat er ook interesse is uit de VS, Spanje, Italië en Zweden.
 
Rol van onderwijs
Astrid Mühlman, overheidsverantwoordelijke voor de voorbereidingen van de 500ste verjaardag van het protestantisme, meent dat het onderwijs verantwoordelijk is voor de populariteit van het speeltje. "Mensen blikken terug op onze geschiedenis. Ouders willen dat hun opgroeiende kinderen weten wie Luther was omdat hij zo'n grote impact heeft gehad op hoe de Europese samenleving is geëvolueerd".

"Enerzijds was Maarten Luther een heel normale mens van de 16de eeuw, die in duivels en heksen geloofde en bang voor ze was. Hij deelde het geloof van de meerderheid toen. Anderzijds had hij heel moderne opvattingen. Hij geloofde dat elke persoon recht op onderwijs had, ook vrouwen en meisjes. In dat opzicht was hij een man van de 21ste eeuw".