Sneller dan Usain Bolt? Indiase man wint buffelrace met buitengewone snelheid

Archiefbeeld Kambalawedstrijd 2007
Shutterstock/Akshath Photography Archiefbeeld Kambalawedstrijd 2007
Srinivas Gowda, een 28-jarige uit Zuid-India, wordt overal geprezen na zijn opvallende winst tijdens een buffelrace eerder deze maand. Zijn prestatie gaat de wereld rond en dankzij zijn recordsnelheid wordt hij zelfs de nieuwe Usain Bolt genoemd.

De Indiase man deed mee in de traditionele buffelrace in de rijstvelden in het zuiden van India waar hij als eerste eindigde. Hij liep de 142 meter in slechts 13,42 seconden, een indrukwekkende snelheid. Omgerekend komt dat neer op een snelheid van 100 meter in 9,55 seconden. Ter vergelijking,  wereldrecordhouder Usain Bolt liep de 100 meter op 9,58 seconden.

Zelf nuanceert de man, die naast het lopen met buffels bouwvakker is,  zijn prestatie. “Mensen vergelijken me met Usain Bolt. Hij is een wereldkampioen, ik loop gewoon door modderige rijstvelden”, klinkt het bescheiden.

Ook de de organisatie van de wedstrijd wil hem liever niet vergelijken met Bolt. “Wij willen geen vergelijking met anderen", vertelde Gunapala Kadamba, voorzitter van de Kambala Academie,  aan BBC Hindi.“Ze (monitoren van de Olympische Spelen) hebben meer wetenschappelijke methoden en betere elektronische apparatuur om de snelheid te meten.” Daarnaast wordt Gowda ook getrokken door de snelle buffels, wat snelheid doet toenemen.

Controversiële sport

Kambala is traditionele sport uit de regio van Karnataka, het zuiden van India. Deelnemers moeten hierbij door een rijstveld een afstand van 132 of 142 meter lopen met twee buffels die aan elkaar zijn gebonden met een houten balk. 

Het is een erg controversiële sport die eerder al leidde tot kritiek van internationale dierenrechtenorganisaties. Na een ban van de rechter in 2014 werd de race aangepast en kregen de dieren een meer menselijke behandeling. Toch wordt de sport nog steeds bekritiseerd door onder andere Peta.