Snelheidslimiet van 130 per uur op Duitse snelwegen in de maak

Als het van de Duitse sociaaldemocraten van de SPD afhangt, wordt de snelheid op de Duitse snelwegen voortaan beperkt tot 130 km per uur. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou dat een ware revolutie betekenen voor een land waar de automobilist op de snelwegen in principe zelf zijn snelheid mag kiezen.

Opwarming tegengaan
Het voorstel voor een snelheidsbeperking van 130 km/u haalde vandaag op een congres in Hamburg een nipte meerderheid binnen de partij. Met de ingreep wil de partij tegemoetkomen aan de vraag van de groenen. Die zien de snelheidsbeperking als een middel in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Steun bij CDU
Om kans te maken, moet de snelheidsbeperking wel nog de steun krijgen van de coalitiepartner CDU, de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel. De CDU heeft zich tot nu toe altijd gekant tegen een snelheidsbeperking.

Machtige automobielsector
In Duitsland weegt de macht van de automobielsector traditioneel sterk door en zijn de automobilisten op de snelwegen vrij om hun snelheid te kiezen, tenzij het anders staat aangegeven of tenzij er werken zijn. In het verleden heeft ook Europees Commissaris voor Leefmilieu Stavros Dimas aan Duitsland gevraagd om een algemene snelheidslimiet in te voeren op snelwegen. Duitsland is namelijk een van de enige landen ter wereld zonder zo'n limiet. (belga/eb)