Sms’jes tonen aan dat Amerikaanse diplomatie Oekraïne vroeg Bidens te onderzoeken in ruil voor ontmoeting met Trump

Joe Biden.
REUTERS Joe Biden.
De voorzitters van de Amerikaanse commissie die bevoegd is voor het vooronderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure van president Donald Trump, hebben sms-berichten openbaar gemaakt tussen de Amerikaanse diplomatie en een adviseur van de Oekraïense president. De sms'en tonen aan dat de Amerikaanse diplomatie de Oekraïense president heeft gevraagd om Joe Biden en zijn zoon te onderzoeken in ruil voor een ontmoeting met Donald Trump in het Witte Huis.

De drie voorzitters van de bevoegde commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Staten voor Oekraïne, Kurt Volker, acht uur achter gesloten deuren ondervraagd.

Daarna maakten ze sms'en openbaar tussen Volker en een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in juli, vlak voor het controversiële telefoongesprek plaatsvond tussen Trump en Zelenski. "Gehoord van het Witte Huis - uitgaande van de veronderstelling dat President Z Trump overtuigt dat hij zal onderzoeken wat er in 2016 is gebeurd, zullen we een datum vinden voor een bezoek aan Washington", typte Volker.

Twee dagen voor het bewuste telefoontje tussen de twee leiders stuurde Volker ook een bericht naar Gordon Sondland, ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Europese Unie, waarin hij suggereerde dat het belangrijk was dat "Zelenski zou zeggen dat hij het onderzoek zal helpen".

Het onderzoek wordt vandaag - opnieuw achter gesloten deuren - verdergezet. 

Kurt Volker.
EPA Kurt Volker.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • HUGO Wils

  Lea Hils:Over de leugens van de Clintons(zowel Hillary als Bill),De Bidens en Obama gaan we beter niet uitwijden!Net voor het referendum in GB kwam Obama de Engelsen aansporen om tegen de Brexit te kiezen.Wat had hij daar verloren en ging hij daar zijn boekje ook niet te buiten!!!

 • Sharon Debeul

  De bewijzen dat Trump buitenlandse regeringsleiders onder druk heeft gezet komen stilaan aan het oppervlak. Leugenaar Trump ontsnapt niet aan de waarheid.

 • wim Goossens

  @ Fons Casteels : Stop nu eens met naast de kwestie te antwoorden en op een onzinnige manier Trump te verdedigen ... Het gaat er over of hij zijn “executive agreements” ge/misbruikt heeft om zichzelf te bevoordelen ...

 • Lea Hils

  Daar is de sprookjesschrijver weer die het opneemt voor de meest valse president van de VS, nietwaar fonske casteels stel uw kanditatuur bij het hln. of bij de nva sucses gegarandeerd.

 • ivan de ridder

  Afwachten of het kaartenhuisje ineen stuikt. Barr, Pompeo, Giuliani en Pence hebben boter op het hoofd. De 1e die kraakt zal wel wat te vertellen hebben in ruil voor immuniteit. Wetten overtreden draagt uiteindelijk gevolgen met zich mee.