Smokkeldrone dropt pakketje met drugs boven gevangenis

THINKSTOCK
Een drone is er eind vorige maand in geslaagd een pakketje vol drugs af te leveren boven een gevangenis in de Amerikaanse staat Ohio, dat meldden autoriteiten deze week. Toen gevangenen doorhadden wat er uit de lucht gevallen was, brak chaos uit op de binnenplaats.

Het pakketje werd op 29 juli boven het Mansfield Correctional Institution gedropt, zo'n 110 kilometer ten zuidwesten van Cleveland. Volgens JoEllen Smith, woordvoerster van het Department of Rehabilitation and Correction, ging het om 144, 5 gram tabak, 65,4 gram marihuana en 6,6 gram heroïne.

Volgens de BBC waren meer dan 100 gevangenen aanwezig op de binnenplaats toen het pakketje uit de lucht viel en enkele gevangenen op de vuist gingen. Cipiers moesten volgens een rapport pepperspray gebruiken om de situatie onder controle te krijgen.

Achteraf pas werd via bewakingsbeelden duidelijk wat de precieze aanleiding was voor het gevecht. De drugs zouden volgens persbureau AP bedoeld zijn voor iemand op de noordelijke binnenplaats en vervolgens over een hek gegooigd zijn naar de zuidelijke binnenplaats. Het pakketje werd later in een materiaalruimte gevonden.

Niet de eerste keer
Alle gevangenen werd grondig gecontroleerd voor ze naar hun cellen mochten terugkeren. Negen mensen werden in eenzame opsluiting geplaatst vanwege hun betrokkenheid bij het gevecht. Niemand raakte gewond.

Het is zeker niet de eerste keer dat de beveiliging door de onbemande vliegtuigjes op de proef wordt gesteld. "Het is iets waar we zeker van op de hoogte zijn", aldus JoEllen Smith, die hierover geen details kwijt wilde volgens CNN. Ze wijst erop dat er stappen ondernomen worden rond bewustmaking en het verbeteren van het detecteren van drones.