Sloveense minister opgepakt in corruptieschandaal rond beademingsapparaten

Janez Jansa,  premier van Slovenië.
REUTERS Janez Jansa, premier van Slovenië.
De minister van Economische Zaken van Slovenië is enkele uren aangehouden door de politie in verband met een vermeend corruptieschandaal rond de aankoop van beademingsapparaten voor coronapatiënten. Door dat schandaal stapten eerder al de minister van Binnenlandse Zaken en een politiechef op.

Volgens de aanklagers heeft het ministerie van Economische Zaken een te hoge prijs betaald voor de beademingsapparaten. De aanklacht is gebaseerd op de verklaring van een klokkenluider, die werkte bij de verantwoordelijke handelsmaatschappij. De aangehouden minister van Economische Zaken Zdravko Pocivalsek ontkent de aantijgingen. Na zijn vrijlating zei hij dat hij met het onderzoek meewerkt.

De opgestapte minister van Binnenlandse Zaken Ales Hojs beschuldigde justitie en de politie ervan dat het onderzoek politiek gemotiveerd is. Die twee instanties zijn volgens Hojs geïnfiltreerd door een samenzwering die nog zou dateren uit de tijd van het socialistische Joegoslavië.

Commentatoren zien Hojs' opmerkelijke optreden als een onderdeel van de strategie van de rechtse premier Janez Jansa. Die zou proberen om onafhankelijke staatsinstellingen onder zijn directe controle te krijgen. "Er wordt geprobeerd om politie en justitie in diskrediet te brengen zodat de volgende minister van Binnenlandse Zaken ze kan aanvallen", zei een politicoloog tegen het Sloveense persbureau STA.

Jansa leidt sinds maart dit jaar een coalitieregering. Hojs geldt als zijn vertrouweling. Voor zijn ministerschap gaf hij leiding aan een televisiezender die gecontroleerd wordt door de SDS-partij van Jansa. Pocivalsek is de leider van de kleine coalitiepartner SMC.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.