Sloveense eerste minister stapt maandag op

Alenka Bratusek.
AFP Alenka Bratusek.
De Sloveense eerste minister, Alenka Bratusek, heeft vandaag aangekondigd dat ze maandag haar ontslag zal indienen. Ze hoopt dat vervroegde verkiezingen, die mogelijk al in juni plaatsvinden, de politieke crisis in het kleine land aan de Adriatische Zee kunnen oplossen.

"We zijn ermee akkoord dat het het beste voor Slovenië is om zo vroeg mogelijk vervroegde verkiezingen te houden", aldus Bratusek. "Daarom zal ik maandag de voorzitter van het parlement (Janko Veber, red) mijn ontslag meedelen", net als aan de president van de republiek, Borut Pahor. De Sloveense premier deed haar aankondiging na overleg met de andere partijen in haar centrumlinkse regeringscoalitie in Kranj.

Vorige week verloor Bratusek de leiding over haar partij 'Positief Slovenië' (Pozitivna Slovenija, PS) aan Zoran Jankovic, de stichter van de partij en de burgemeester van hoofdstad Ljubljana. Bratusek zei ook nog dat de vervroegde verkiezingen al op 22 juni kunnen plaatsvinden, maar dat de beslissing over de datum van de verkiezingen in handen is van de parlementsleden.

De 44-jarige Bratusek kwam in maart vorig jaar aan de macht na de val van de regering van de conservatieve Janez Jansa, na beschuldigingen van corruptie. Zoran Jankovic, die op zijn beurt beschuldigd werd van fiscale fraude en corruptie, trok zich terug aan het hoofd van de partij, maar bleef aan als burgemeester van Ljubljana.