Slovaakse president aanvaardt ontslag premier Fico na moord op journalist

AFP
De Slovaakse president Andrej Kiska heeft het ontslag aanvaard dat premier Robert Fico gisteren had aangeboden in de nasleep van de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak. Dit heeft voorzitter Bela Bugar van de centrumrechtse Hongarenpartij Most-Hid vandaag bekendgemaakt. Die formatie maakt deel uit van de driepartijencoalitie in Bratislava.

Nog volgens Bugar heeft de president er ook mee ingestemd dat de SMER-SD, de grootste partij van de coalitie, een kandidaat voorstelt om Fico op te volgen. Dat was immers een voorwaarde voor zijn ontslag. Fico wou immers niet weten van vervroegde verkiezingen.

Bugar zei dat de regering minstens vijf nieuwe leden zal tellen. Een derde van de regering wordt aldus vervangen. Kiska wou ofwel vervroegde verkiezingen ofwel een grondige herschikking van de regeerploeg.

Slovaakse media speculeerden terecht dat vicepremier Peter Pellegrini van de SMER-CD Fico zou opvolgen.

President Kiska zei vandaag dat hij Pellegrini heeft gevraagd een nieuwe regering te vormen van zodra dat hij de vraag om ontslag van de regering-Fico had ontvangen. De drie coalitiepartijen hebben ermee ingestemd dat Pellegrini de nieuwe regeringsleider zou worden, zei Kiska ook.

Pellegrini zelf zei het staatshoofd de handtekening van 79 parlementsleden te hebben voorgelegd die de huidige regering zullen blijven steunen. Zij vormen een meerderheid in het parlement dat 150 zetels telt.

Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden allebei vermoord.
EPA Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden allebei vermoord.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Maarten

    In België denken ze nog niet aan opstappen, rustig verder laten kabbelen tot de wind overwaait, daarna is alles vergeven en vergeten.

  • daan aerts

    Een land om jaloers op te zijn