Slovaaks dorp wil geen asielzoekers uit Oostenrijk opvangen

GETTY
De inwoners van Gabcikovo, in het zuiden van Slovakije, hebben zich in een referendum uitgesproken tegen het opvangen van 500 asielzoekers. Die zouden vanuit Oostenrijk naar Slovakije moeten komen, zo hadden beide landen vorige maand afgesproken.

Maar de inwoners van de gemeente waar de vluchtelingen gehuisvest zouden worden, verzetten zich. Bijna 97 procent stemde tegen de opvang in een gebouw van de universiteit.

Aan de stemming namen zo'n 2.600 van de 4.300 inwoners deel. Slechts 102 waren voor. Het referendum kwam er na een petitie, die getekend was door 3.150 inwoners van Gabcikovo.

"Niet bindend"
Maar de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken heeft al laten verstaan dat de uitslag van de volksraadpleging niet bindend is voor hem. "Het is bindend voor de gemeente, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet verplicht om te handelen conform het resultaat", zegt zijn woordvoerster.

Bilateraal akkoord
De uitwisseling van vluchtelingen kadert in een bilateraal akkoord dat op 21 juli werd gesloten tussen Slovakije en Oostenrijk. De 500 betrokkenen hebben allemaal een asielprocedure lopen in Oostenrijk, maar dat land kampt met een opvangtekort. Zolang hun procedure loopt, zou Slovakije de kosten voor huisvesting en voeding op zich nemen terwijl Oostenrijk het begeleidend personeel levert.

Het is niet bekend wanneer de asielzoekers zullen arriveren in Gabcikovo.