Slordige 65% van Franse snelheidscamera’s verbrand, omgehakt of afgeplakt door ‘gele hesjes’

Een flitser gevandaliseerd in Nice.
EPA Een flitser gevandaliseerd in Nice.
De Franse protestbeweging van de 'gele hesjes' richt zich niet alleen op onvrede over de brandstofprijzen of het overheidsbeleid, maar ook op de snelheidscamera's langs de snelwegen. Honderden camera's zijn inmiddels verbrand, omgehakt, dichtgeverfd, afgeplakt of er is simpelweg een vuilniszak overheen gehangen.

Naar schatting 65 procent van de camera's in Zuid-Frankrijk is door de 'gele hesjes' onder handen genomen, meldt de Zuid-Franse krant La Dépeche du Midi. Het kost tienduizenden euro's om een camera te vervangen.

De protestbeweging is sinds half november overal in Frankrijk aanwezig om te demonstreren voor meer koopkracht en tegen de hervormingen van de Franse regering. Daarbij werpen ze geregeld wegversperringen op.

Een gevandaliseerde flitser in Bonnemain.
AFP Een gevandaliseerde flitser in Bonnemain.
Een gevandaliseerde flitser in Bordeaux.
AFP Een gevandaliseerde flitser in Bordeaux.

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Macron had de snelheid op rurale banen maar niet moeten verlagen van 80 naar 70 op het platteland dat het grootste deel van Frankrijk is. Hij snapt er geen iota van wat het is om simpele dingen te doen zoals geld afhalen, brood gaan kopen, naar de dokter te gaan of naar het ziekenhuis.

 • Martin Meuris

  Gele hesjesdragers hebben duidelijk niet veel verstand meegekregen. Wie dachten zij dat die nieuwe zal moeten gaan betalen? Weeral meer taxen, goed bezig.

 • Tom Douwen

  Nina deyrne welk punt probeert u nu te maken? Buiten het feit dat bepaalde camera’s opgesteld staan op plaatsen waar dit geen of weinig nut heeft, is het algemeen een goede zaak dat deze camera’s er zijn. Hiermee verliezen ze bij mij een deel van hun geloofwaardigheid aangezien dit puur vandalisme is. Wie denk je trouwens dat er uiteindelijk opdraait voor die schade? Juist, de belastingbetalers.

 • Geert De Meyer

  Uitschot die van de gelegenheid gebruik maakt om hu profijt er uit te halen. Snelheidsovertreding is boete betalen. Autoverkeer duurder om minder auto's op de weg te hebben. Goedkoper openbaar vervoer om de economie te redden. Gezond verstand gebruiken.

 • Tomy Janssens

  Als er geen controle is, wie zal zich dan nog aan de regels houden? Op alle vlakken. En spijtig genoeg zijn er eenmaal regels nodig.