Slechts 1 op de 7 Catalanen ziet onafhankelijkheid komen

Een man stapt voorbije affiches waarop de vrijlating wordt geëist van acht voormalige leden van de Catalaanse regering.
EPA Een man stapt voorbije affiches waarop de vrijlating wordt geëist van acht voormalige leden van de Catalaanse regering.
Slechts één op de zeven Catalanen denkt volgens een opiniepeiler dat de huidige politieke crisis tot onafhankelijkheid leidt. De peiling is vandaag in de krant La Vanguardia gepubliceerd.

De meeste ondervraagden zijn erg negatief over de ontwikkelingen; 67 procent vindt de crisis erg schadelijk voor de economie en bijna 80 procent van de ondervraagden gelooft niet dat dit uitdraait op succesvolle onderhandelingen tussen de centrale regering en de regio Catalonië.

De Spaanse regering heeft het bestuur van de autonome regio eind afgelopen maand overgenomen. Dat was nadat de separatistische regioregering van Carles Puigdemont 1 oktober een illegaal referendum over de afscheiding had gehouden en het regioparlement 27 oktober onafhankelijkheid had uitgeroepen. De regioregering is ontslagen en er komen 21 december nieuwe regionale verkiezingen.

Meer dan 2000 Catalaanse ondernemingen hebben inmiddels als gevolg van de crisis hun hoofdkantoor naar een plaats buiten Catalonië verplaatst.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het referendum mocht doorgaan, jan van dessel. Maar niet als een bindend referendum voor onafhankelijkheid. Wat de Catalaanse regering, zelfs met overtreding van haar eigen wetten, er van gemaakt had.

 • Christian Demeester

  Spanje reageert als een koloniale macht.

 • Willy Van Leuven

  Tot nader order en na telling van de stemmen is 90 % voor onafhankelijkheid dat zijn de feiten ,de rest is brainwashing en stemmingmakerij .Iemand die een heel klein beetje nadenkt zal begrijpen dat, indien maar 14% voor onafhankelijkheid zou kiezen Madrid gewoon de stemming zou laten doorgaan en dan al zeker zich niet belachelijk maken met onnodig geweld

 • Philippe Deckers

  Hahahaha diezelfde peilingen zagen Trump niet komen...

 • André Van Laethem

  Dit zal inderdaad nooit tot een onafhankelijkheid leiden. en dat is maar normaal ook