Ga naar de mobiele website
^ Top

Slechte peilingen maken Erdogan erg nerveus. Plots is dit woord taboe

AFP
Binnen twee maanden zal blijken of de Turken instemmen met de invoering van een presidentieel systeem. Indien een eenvoudige meerderheid voor de grondwetswijziging stemt, krijgt Erdogan beduidend meer macht en wordt het parlement verzwakt. Maar recente peilingen vallen tegen en dat maakt de Turkse president heel zenuwachtig.

Het presidentieel systeem zou Erdogan toelaten om tegelijkertijd als staats- en regeringsleider te fungeren en in ruime mate per decreet te regeren. Zijn invloed op Justitie zou nog groter worden.

De omzetting van de grondwetswijziging zou -indien het volk ermee instemt- stapsgewijs geschieden. De hervorming zou afgesloten worden met een voor november 2019 geplande verkiezing van een president en een parlement.

Sceptisch
Critici vrezen het einde van de democratie in Turkije en ook de bevolking blijkt sceptisch. Volgens een peiling van onderzoeksinstituut Gezici wijst 58 procent van de Turken de invoering van het presidentieel systeem af. Het vooruitzicht van een mogelijk tegenvallend resultaat maakt Erdogan nerveus.

De maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de Turken in geen geval "Neen" zeggen, nemen maniakale proporties aan.

Flyers
Toen het ministerie van Volksgezondheid van plan was om in de stad Konya folders uit te delen die de bevolking ertoe moest aanzetten om "Hayir" ("Neen", nvdr.) te zeggen tegen roken, werden de reeds gedrukte flyers plots ingehouden. Volgens de verklaring van het ministerie gebeurde dit om misverstanden te voorkomen.

Wie "Neen" zegt, is goed bezig: dergelijke boodschappen wil de president momenteel liever niet in de openbaarheid zien.

Film
Ook in andere delen van het land is het woord ineens taboe. Televisiezender Digitürk heeft nu de Oscar-genomineerde film 'No', die handelt over de val van de Chileense dictator Pinochet, uit het aanbod gehaald.

Of dit 'verbod' op het woord 'neen' Erdogan aan een 'ja' zal helpen, komen we op 16 april te weten wanneer het referendum gehouden wordt.

AFP
Leden van de nationalistische partij MHP ijveren voor een 'Neen' tijdens het komende referendum
EPA Leden van de nationalistische partij MHP ijveren voor een 'Neen' tijdens het komende referendum
EPA
AP
Meer over69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Mooi leugens van hln goed bezig !! Ik zal eens beginnen met app van hln te verwijderen van mijn gsm !

 • Nordine Frighem

  Toch raar dat de Belgische Turken zo voor Erdoğan zijn , hij kan niks verkeerd doen heb het ook al ondervonden op het werk ! Ik lees hiervoor dat de Belgische Turken ja ga stemmen da snap ik ni stemmen voor minder democratie goe zot je ziet nu al de dictator maarja je zitten in België en gaan op vakantie in Turkije das wel plesant !

 • Dimi Bauwens

  Atdhe Halimi.. dank u! Cal alperen Enerzijds het democratisch aspect, anderzijds de invasieve, neerbuigende houding van figuren zoals u jegens het westen. Het is namelijk een jihad.. EN. DAT.HOORT.HIER.NIET.

 • j l

  Waarom zien achterlijke mensen nie in da ze hun stemrecht moeten opgeve. op erdoan stemmen is net hetzelfde als op trump,vb of nva stemmen. Al wabge bereikt is u eige ondergang. En ge toont aan heel de wereld da verstand er nie echt inzit bij u.

 • Anonymous

  Ja ja ja een dikke ja voor de grote leider en kog sterker Turkije. Stem JA

Meld een bug