Slecht nieuws voor Trump: steeds meer Republikeinen willen dat John Bolton komt getuigen

De havik John Bolton was tussen april 2018 en september 2019 Nationaal Veiligheidsadviseur van VS-president Donald Trump.
AFP De havik John Bolton was tussen april 2018 en september 2019 Nationaal Veiligheidsadviseur van VS-president Donald Trump.
Republikeinen in de Amerikaanse Senaat komen onder steeds grotere druk te staan om oud-veiligheidsadviseur John Bolton te laten getuigen. Die voormalige topadviseur van Trump zou in een nog niet gepubliceerd boek met onthullingen komen die belastend zijn voor de president.

Senator Mitt Romney, de Republikein die in 2012 de presidentsverkiezingen verloor waardoor Barack Obama aan een tweede ambtstermijn kon beginnen, wil Bolton al lang horen in het afzettingsproces. De Republikeinse tegenstander van Trump voorspelde vandaag dat hij mogelijk spoedig bijval zal krijgen van partijgenoten. Hij baseert zich volgens The New York Times op gesprekken met collega's.

Een andere Republikein, Susan Collins, zei dat de berichtgeving over Bolton de kans groter maakt dat ze zal instemmen met het oproepen van getuigen. De Democraten in de Senaat willen graag getuigen horen, maar hebben de steun nodig van zeker vier Republikeinen omdat ze zelf geen meerderheid hebben.

Trump zou volgens de gezaghebbende krant tegen Bolton hebben gezegd dat hij militaire steun aan Oekraïne bevroor tot het land zou helpen bij onderzoeken naar politieke rivalen. De president spreekt dat tegen: "Ik heb NOOIT tegen John Bolton gezegd er een verband is tussen steun aan Oekraïne en onderzoeken naar Democraten", schreef hij op Twitter. Er wordt naar verwachting vrijdag gestemd over het horen van getuigen.

Senator Mitt Romney, voormalig presidentskandidaat en een Republikeinse tegenstander van partijgenoot Trump.
EPA Senator Mitt Romney, voormalig presidentskandidaat en een Republikeinse tegenstander van partijgenoot Trump.