Slachtoffers van verkrachting India nog steeds onderworpen aan 'vingertest'

EPA
Het is intussen bijna vijf jaar geleden dat een 23-jarige Indische vrouw het slachtoffer werd van een brutale groepsverkrachting op de bus en overleed aan haar verwondingen. Ondanks het massale internationale protest is er echter nog maar weinig veranderd. Volgens een studie van Human Rights Watch worden vrouwen nog al te vaak vernederd als ze aangifte doen.

Sinds het zware misdrijf in 2012 heeft de Indiase overheid verschillende nieuwe regels ingevoerd voor verkrachtingszaken. Het gaat daarbij onder meer om het verbieden van de 'test met twee vingers', waarbij een dokter twee vingers inbrengt in de vagina van een slachtoffer om te bepalen of het meisje seksueel actief was of niet. De praktijk werd verboden, maar tijdens het onderzoek kon Human Rights Watch (HRW) vaststellen dat het nog steeds uitgevoerd wordt. 

"In sommige staten hebben de politie en het medische systeem de nieuwe richtlijnen van de overheid niet geïmplementeerd", klink het. "De intentie is er wel om slachtoffers te helpen, maar die plannen bereiken duidelijk niet het hele systeem." De overheid van India wil het rapport volledig bekijken alvorens te reageren.

35.000 verkrachtingen

India heeft een van de hoogste verkrachtingscijfers ter wereld. Veel vrouwen durven de misdrijven niet aan te geven, en als ze dat wel doen worden ze vaak vernederd en geïntimideerd tot ze de aanklacht laten vallen. Als ze toch doorzetten, krijgen ze te maken met een trage rechtsgang. Veel daders gaan vrijuit.

Sinds de gruwelijke verkrachting in 2012 steeg het aantal aangiftes op drie jaar tijd wel met 40 procent. In 2015 stapten maar liefst 35.000 vrouwen naar de politie, en er volgden 7.000 veroordelingen. Volgens HRW is dat een stap in de goede richting, maar zijn andere diensten, zoals toegang tot rechtsbijstand en mentale hulp, nog zo goed als onbestaande.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  "Sinds het zware misdrijf in 2012 heeft de Indiase overheid verschillende nieuwe regels ingevoerd voor verkrachtingszaken": het probleem ligt dus niet bij de overheid, maar bij de primitieve stammen- en kastementaliteit die nog steeds heerst in grote delen van India. Daar zijn niet alleen wetten, maar ook een grondige mentaliteitswijziging voor nodig.

 • Christine Laevers

  Een vingertest ? Waar is dat voor nodig? En hopelijk gebeurt dit door een vrouw met handschoenen aan ? Hoe vrouwen behandeld worden; daar zijn geen woorden voor.

 • Tina Colpaert

  Zijn weinig verkrachters zo slim om condoom aan te doen dus dan hebben ze toch genoeg bewijs???

 • Yves Van Rossem

  Koning Filip en Matilde was daar toch. Hebben zij dit onderwerp dan niet aangekaart of lag het "te gevoelig" ? Vooraleer men met een land zaken kan doen zou ik toch verwachten dat dit land bepaalde gedragsregels weet te respecteren.

 • Ingrid De Clercq

  Het koningshuis stond erbij en keek ernaar. Dat je met zo'n land wil zakendoen. Onze houten aliens zullen niet slimmer zijn.