Slachtoffers van Spaans zwembaddrama waren Britse dominee en zijn twee kinderen: verdronken ze door fout in afzuigsysteem?

Autopsie wijst op verdrinking

Club La Costa World.
Google Street View. Club La Costa World.
De man die op kerstavond om het leven kwam bij een tragisch incident in een zwembad in een vakantieresort in Spanje, is een 52-jarige Britse dominee. The Redeemed Christian Church of God, een kerk met 5.000 vestigingen in meer dan honderd landen, reageert verbijsterd op het overlijden van Gabriel Diya en zijn twee kinderen van negen en zestien jaar. “Dit is een zeer moeilijke tijd.”

Het onderzoek door de Spaanse politie naar het familiedrama vordert gestaag. Duikers vonden eerder al de badmuts terug van het Britse meisje (9) dat op kerstavond overleed in een zwembad van het vakantieresort in het Spaanse Fuengirola. De muts werd teruggevonden in de pomp van het bad. De vondst voedt volgens verschillende media de gedachte dat het afzuigsysteem een rol heeft gespeeld in de dood van het meisje en van haar vader (52) en broer (16) die haar te hulp waren geschoten. Toch mocht het zwembad na onderzoek weer open voor publiek.

Naast de vondst van de badmuts heeft inmiddels ook de autopsie plaatsgevonden op de lichamen van de drie gezinsleden. Daaruit blijkt dat zij allen verdronken zijn. De pathologen hebben geen verwondingen aangetroffen of bewijs dat het drietal vergiftigd dan wel gedrogeerd was ten tijde van de tragedie.

Reddingsactie

Het meisje was dinsdagavond in de problemen gekomen in het zwembad. Even daarvoor was haar 12-jarige zus alleen bij haar ouders teruggekomen van het zwemmen. De vader en de zoon van het gezin snelden naar het zwembad en sprongen in het water om het meisje te redden, maar verdronken ook.

Een medewerker van Club La Costa World was als eerste bij de lichamen en meldde later ook veel moeite te hebben gehad weer uit het water te komen. Vandaar dat duikers het bad en de pompen hebben gecontroleerd en toen troffen ze ook de badmuts van het jonge meisje aan. 

Weer open

Het gehele afzuigsysteem is onderzocht en daarna toch goed bevonden. Het management van Club La Costa World aan de Costa del Sol heeft laten weten dat het bad van de autoriteiten weer open mag. Het complex heeft meerdere zwembaden. Het zwembad waarin het drama plaatsvond, is niet verwarmd en wordt daarom in deze tijd van het jaar minder gebruikt door gasten. 

De onderzoekers melden ‘een open vizier’ te houden tijdens het onderzoek. Daarom is ook de 12-jarige dochter van het gezin onderzocht. Ook bij haar zijn echter geen sporen van bijvoorbeeld chloorvergiftiging aangetroffen.

Verklaring

Onder christenen van over de hele wereld is het familiedrama als een mokerslag aangekomen. “Met pijn in ons hart brengen we onze condoleances over aan de familie, vrienden en collega’s van pastoor Gabriel Diya die helaas overleden is, samen met twee van zijn kinderen - Comfort Diya (9 jaar) en Emmanuel Diya (16 jaar) - bij een tragisch incident tijdens een familievakantie”, valt te lezen in een verklaring van The Redeemed Christian Church of God.

Gabriel Diya laat zijn vrouw en een dochter achter.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcus Camps

  Een noodknop binnen handbereik van de crew, ja zelfs publiek, is toch essentieel. Een brandblusapparaat is toch ook beschikbaar van iedereen !?

 • HUGO COOLSAET

  Het is niet de eerste keer dat dergelijke ongevallen zich voordoen in openbare zwembaden. Het is verwonderlijk dat er in de nabijheid van het zwembad geen noodstop knop voorzien is die alles stillegt.

 • Luc Desmet

  Mensen verdronken, badmuts gevonden. Zwembad weer open. Lieve help.

 • Ronny Ooms

  in sommige zwembaden is het na een bepaalde uur verboden om te zwemmen. Dit omdat dan een systeem in actie treed die het zwembad zal zuiveren. Hierdoor gaan de pompen extra hard zuigen om genoeg debiet te kunnen maken zodat de klus automatisch geklaard is tegen morgenvroeg, eventueel wordt er een extra product toegevoegd (niet altijd). Dit is toch heel normaal.