Slachtoffers van ontvoering bevrijd in Mexico

In het zuiden van Mexico hebben mariniers 35 mensen uit de handen van hun ontvoerders bevrijd. Bij de operatie in Tlalchapa in de deelstaat Guerrero werden vorige week vijf verdachten opgepakt. Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. Onder de slachtoffers bevonden zich naar verluidt ook een zwangere vrouw en een kind. De ontvoerde mensen waren ondervoed en gewond, luidde het in een mededeling van het Openbaar Ministerie.

Mexico is volgens een onderzoek van de verzekeringsmaatschappij Control Risks wereldwijd het land met de meeste ontvoeringen. Vorig jaar werden 1702 gevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt wellicht beduidend hoger. Mensenrechtenorganisaties gaan van jaarlijks meer dan 100.000 ontvoeringen uit.

Mexicaanse veiligheidstroepen hebben in de deelstaat Jalisco een grote bende valsemunters ontmanteld. De bende drukte valse bankbriefjes ter waarde van minstens 62,5 miljoen peso (3,5 miljoen euro). Dat deelde de procureur-generaal woensdag mee. Volgens de centrale bank gaat het om grootste geldvervalsing ooit in de geschiedenis van het land.

Bij de razzia's werden meerdere verdachten opgepakt en wapens, vastgoed, auto's en drukpersen in beslag genomen. Bovendien werd een onderzoek geopend tegen meerdere ambtenaren van de stadspolitie van Guadalajara. Zij zouden de valsemunters in bescherming genomen hebben.