Slachtoffers misbruik Katholieke kerk stellen zelf hervormingsplan op na teleurstellende Vaticaantop

Timothy Law.
AP Timothy Law.
De internationale slachtofferorganisatie Ending Clergy Abuse (ECA) heeft een 21-punten tellend hervormingsplan opgesteld voor de Katholieke Kerk. De organisatie zegt teleurgesteld te zijn met de uitkomst van de Vaticaantop over seksueel misbruik.

Volgens Timothy Law, voorzitter van ECA, heeft paus Franciscus gefaald in zijn belofte om "aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en transparantie" te bieden. "Daar hebben we niets van gekregen. Dat is wat we allemaal verdienen, niet alleen de slachtoffers maar alle mensen van de hele wereld", zei hij in Rome aan journalisten. Tot zondag werd er in het Vaticaan een top gehouden over seksueel misbruik in de Kerk.

ECA introduceert nu een 'strijdplan' tegen seksueel misbruik van kinderen met 21 punten. Aan het begin van de top vorige week presenteerde de paus al een hervormingsplan, maar daarmee is het ECA niet tevreden.
Het nieuwe plan eist dat de priesters en bisschoppen die hun misbruik proberen te verdoezelen, "definitief uit het priesterschap worden gezet". 

Voormalig bisschop Gustavo Zanchetta.
AP Voormalig bisschop Gustavo Zanchetta.

Daarnaast roept ECA op tot een "wereldwijd register" van seksueel misbruik in de Kerk. Ook wil het dat de Kerk schadevergoedingen betaalt aan slachtoffers en vergoedingen betaalt voor "onbeperkte therapie en klinische zorg, indien nodig". Het plan eist ook dat paus Franciscus "transparant" is over zijn eigen mogelijke betrokkenheid bij doofpotzaken in zijn geboorteland Argentinië en relevante documenten daarover publiek maakt.

Verschillende zaken worden vermeld, waaronder een zaak met bisschop Gustavo Zanchetta. Die kreeg in december 2017 een functie in het Vaticaan, vier maanden na zijn ontslag bij het Argentijnse bisdom Oran. In de afgelopen weken is gebleken dat er naar Zanchetta een intern onderzoek is gestart voor seksueel misbruik. Het Vaticaan ontkent dat de paus hiervan op de hoogte was toen hij de bisschop in dienst nam. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • oswald billiet

    Niet de paus is hier aan schuldig, wel zijn omgeving. Zijn voorgangers benoemden alleen orthodoxe kardinalen en die verhinderen elke structurele hervorming die Fransiscus zou willen. De hele wereld weet dat de opheffing van het celibaat en de vrouw in de kerk de enige oplossing zijn om de geloofwaardigheid te herwinnen. Het vaticaan moet ook de moed hebben om de vele pedofiele priesters, bisschoppen en kardinalen gewoon uit hun ambt te ontzetten. Christus zuiverde ook de tempel van shacheraars.