Slachtoffer van gefilmde groepsverkrachting: "Niet mijn baarmoeder doet pijn, wel mijn ziel"

"We zijn allemaal aan het bloeden", luidde de boodschap van deze betoogster.
AP "We zijn allemaal aan het bloeden", luidde de boodschap van deze betoogster.
Verkracht door 33 mannen in het huis van haar vriendje, daarna ook nog eens de foto's en het filmpje die verspreid werden op Twitter: de lijdensweg van een zestienjarig meisje in Rio de Janeiro zorgde voor een schokgolf doorheen de hele wereld. Nog geen tien dagen later vond het slachtoffer toch al de kracht om een korte reactie te geven.

"Ik ben behandeld als een stuk vuil", klinkt het in de Braziliaanse krant 'O Globo'. "Ik wil dat God gerechtigheid laat geschieden. De stempel die ik gekregen heb, doet nog het meest pijn. Het lijkt nu alsof het mijn schuld is. 'Had ze wel genoeg kleren aan?', hoor ik ze denken. Ik wil dat mensen weten dat het niet de fout van de vrouw is. Als je bestolen wordt, kun je de schuld toch ook niet in de schoenen van het slachtoffer schuiven?"

Crisis
De aanval vond plaats in een van de favela's, op een moment dat een nieuwe golf van geweld hoogtij viert. Door de lage olieprijzen beleeft Brazilië de zwaarste economische crisis in bijna een decennium. Gevolg: de speciale ordediensten die in de sloppenwijken patrouilleren, moeten het met bijna 500 miljoen euro minder stellen.

"Absurd dat dit nog kan"
Na het trieste voorval liet de interimpresident weten dat er binnen de federale politie een speciaal departement zal opgericht worden die zich nadrukkelijk bezighoudt met geweld tegen vrouwen. "Het is absurd dat in de 21ste eeuw nog zo'n barbaarse daden kunnen gebeuren", aldus Michel Temer.

Protest op straat en op Twitter
De Brazilianen zijn dit weekend met honderden tegelijk de straat opgetrokken om te protesteren tegen deze waanzin. Ook Twitter liet van zich horen, via de hashtag #EstuproNuncaMais (nooit meer verkrachting; nvdr). Het slachtoffer zelf sprak via haar Facebookprofiel haar dank uit vanwege de vele steunbetuigingen. "Het is niet mijn baarmoeder die pijn doet, wel mijn ziel omdat zo'n wrede mensen niet gestraft worden", schreef ze in het Portugees. "Ik dacht echt dat ik met een scheef oog bekeken zou worden. Dat is niet gebeurd. Op een dag kan ons dit allemaal overkomen."

Groepsverkrachting en moord in India
Ook in India is er nu commotie ontstaan na een groepsverkrachting. Een vijftienjarig meisje uit het district Bahraich was 's nachts haar huis uitgeslopen om af te spreken met een van de daders. Dat er ook twee vrienden van de partij waren, had ze helemaal niet verwacht. Het slachtoffer verzette zich toen ze aangevallen werd, een daad die ze met haar leven moest bekopen. Nadat ze gewurgd was, hingen de verkrachters haar lichaam aan een boom om haar dood op zelfmoord te doen lijken. Twee daders werden intussen gearresteerd, een derde is nog op de loop.

AP
AP
AP
AP
AFP
AP