Slachtoffer Riley Howell (21) geëerd als held bij schietpartij Noord-Carolina: “Zijn opoffering heeft levens gered”

Riley Howell (21) is een van de slachtoffers. Volgens de politie slaagde hij erin om de dader op de grond te duwen.
AP, AFP Riley Howell (21) is een van de slachtoffers. Volgens de politie slaagde hij erin om de dader op de grond te duwen.
De Amerikaanse politie heeft vandaag een slachtoffer van de schietpartij aan een universiteit in de Amerikaanse deelstaat Noord-Carolina postuum geëerd voor zijn heldendaad.  De 21-jarige Riley Howell is de “eerste en belangrijkste held” van de tragedie waarbij twee doden en vier gewonden vielen, verklaarde politiechef Kerr Putney. 

Riley Howell  heeft “exact gedaan wat mensen leren om te doen: gaan lopen, je verstoppen of terugvechten”, aldus de politiechef. “Omdat hij geen plaats had om te vluchten of om zich te verstoppen, koos hij voor de laatste optie.” Volgens Putney slaagde Howell erin om de dader op de grond te duwen. Door zijn opoffering heeft hij “levens gered”. 

De politie heeft op de campus van de UNC in Charlotte een verdachte opgepakt. Volgens de lokale zender WCNC gaat het om Trystan Andrew Terrell, een 22-jarige student geschiedenis die de school aan het begin van het semester verliet. De politie heeft het motief van de dader nog niet kunnen achterhalen, maar stelt dat de dader dat gebouw specifiek had gekozen. Hij had het wapen op een legale manier gekocht en hij lijkt niet te lijden aan psychische problemen, verklaarde de politiechef nog.

Lockdown

De universiteit meldde zelf via Twitter vrij snel nadat de eerste schoten gehoord werden dat de betreffende campus in lockdown was gegaan en dat studenten en personeel zichzelf in veiligheid moesten brengen. Inmiddels werd die lockdown opgeheven en mag iedereen naar huis gaan, na identificatie. De examenperiode die eraan zat te komen, werd afgelast. Het was de laatste lesdag op de universiteit. Deze week zou ook de diploma-uitreiking plaatsvinden, ook die werd afgelast.

Strengere wapenwet

De Verenigde Staten worden geregeld opgeschrikt door schietpartijen op scholen en universiteiten. Die leiden steevast tot een discussie tussen voor- en tegenstanders van een strengere wapenwet. Voorstanders zeggen dat strengere regels zullen zorgen voor minder wapens in de omloop en dus ook minder wapengeweld. Tegenstanders zoals de Amerikaanse president Donald Trump menen dan weer vaak dat er net meer wapens moeten zijn zodat mensen die geconfronteerd worden met een schutter zich kunnen verdedigen.

Studenten lopen met hun handen omhoog naar buiten.
AFP Studenten lopen met hun handen omhoog naar buiten.
Studenten lopen na de lockdown in een rij naar buiten.
AFP Studenten lopen na de lockdown in een rij naar buiten.
Politiewagens en ambulances op de campus.
AFP Politiewagens en ambulances op de campus.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc vanessa

  zouden beter wapens verbieden dan helden te moeten vereren !

 • an kobe

  Thomas, er wordt in België een pak minder vlotjes geknald dan in de VS hoor. Hier vallen 1,6 doden per 100.000 inwoners per jaar, terwijl er dat in de VS 10,3 zijn. Daarenboven halveerde het aantal slachtoffers in België sinds de verstrenging van de wet in 2006. Zware criminelen zullen altijd wel aan een wapen geraken, maar voor al de rest helpt een strengere wapenwet wel degelijk.

 • Gino De Neef

  Omdat een school een wapenvrije zone is waar je jezelf niet mag verdedigen

 • guido Bervoets

  De oplossing van president Trump om het probleem op te lossen door nog meer wapens te verkopen is hetzelfde als een brand trachten te blussen door er benzine over uit te kieperen. Dat Trump al zoveel campagnedollars heeft kunnen vergaren voor de verkiezingen van 2020 is voor het grootste gedeelte te danken aan de wapenlobby van de NRA.

 • Ingrid Charlier

  Niet de eerst en zeker niet de laatste keer met dankbaar het wapenbeleid in Amerika.