Slaapstoornis oorzaak van twee grote treinongelukken VS

Bij de treincrash in New Jersey kwam een persoon om het leven.
AP Bij de treincrash in New Jersey kwam een persoon om het leven.
Twee treinongelukken in New York en New Jersey in 2016 en 2017 waren te wijten aan een slaapstoornis van de machinist. Dat heeft de onderzoekscommissie van de nationale Vervoersveiligheidsraad (NTSB) bekendgemaakt. 

In New Jersey reed in september 2016 een trein door onoplettendheid van de machinist zonder te remmen een kopstation binnen en knalde op de stootblokken. Een vrouw kwam om het leven, 110 passagiers raakten gewond en de materiële schade was groot. In januari 2017 liep in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn ontspoorde door dezelfde oorzaak een lokale trein. Ook bij dat ongeval vielen meer dan honderd gewonden.

Beide bestuurders leden aan ernstige slaapapneu, het tijdelijk stoppen van de ademhaling tijdens de nachtrust. Ze waren daardoor oververmoeid en doezelden overdag tijdens hun werk af en toe weg.

Een arts van de NTSB zei in The New York Times dat de diagnose slaapapneu gemakkelijk gesteld kan worden. Hij raadde de spoorwegmaatschappijen aan hun personeel te laten controleren. Dat gebeurt nu veel te weinig. Een voorstel om routine-onderzoek verplicht te maken, haalde het vorig jaar niet.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Als je verschilelnde jobs moet hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, de winkels 's nachts open zijn, ... he lichaam protesteert en er wordt niet geluisterd.

  • firmin bulté

    Trek deze conclusie maar door naar het wegverkeer.