Skripal vergiftigd met aantal "milligram" novitsjok, en niet "100 gram"

Archieffoto.
AFP Archieffoto.
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is niet in staat om de hoeveelheid neurotoxinen in te schatten die bij de aanslag op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter Joelia in Salisbury werd gebruikt. Eerder zei directeur-generaal van het OPCW Ahmet Uzumcu nog dat er wellicht tussen de 50 en 100 gram vloeibare novitsjok gebruikt werd tijdens de aanslag. Daar komt de organisatie nu op terug. 

Directeur-generaal van het OPCW, Ahmet Uzumcu, liet eerder vandaag nog weten aan de New York Times dat er wellicht tussen de 50 en 100 gram vloeibare novitsjok gebruikt werd tijdens de aanslag. Dat blijkt niet te kloppen. In een mededeling die de organisatie vrijdag in Den Haag publiceerde, staat enkel dat de hoeveelheid "vermoedelijk in milligram kan uitgedrukt worden". 

Bij het onderzoek van het zenuwgas door technische experten van de OPCW werd daarnaast vastgesteld dat het gif van "grote zuiverheid, duurzaam en weerbestendig" was.

Rusland

De Britse regering acht Rusland verantwoordelijk voor de aanslag met gifgas op Skripal van 4 maart. OPCW-experten hadden vastgesteld dat bij de aanval de giftige stof novitsjok werd gebruikt, een dodelijk chemisch wapen dat destijds in de Sovjetunie werd ontwikkeld. De organisatie had in een rapport van april opengelaten waar het zenuwgas vandaan kwam en wie voor de aanslag op Skripal in Salisbury verantwoordelijk is.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pepijn dever

    En geen vermelding dat de Tjechische president toegegeven heeft dat ook zijn land Novitsjok aangemaakt heeft en dus de Britse houding van "kan slechts uit Rusland komen" opblaast? Toch relevant hier dacht ik.