Skigebied in de Franse Pyreneeën zet helikopter in om sneeuw op skipistes te krijgen

Superbagnères skistation in de Franse Pyreneeën.
AFP Superbagnères skistation in de Franse Pyreneeën.
Frankrijk beleeft de zachtste winter in meer dan een eeuw, en dat bezorgt skigebieden kopzorgen. Een gebrek aan sneeuw dwingt skigebieden om pistes te sluiten. In Luchon-Superbagnères werd een helikopter ingeschakeld om 60 ton sneeuw op de piste te droppen. 

Vrijdag steeg het kwik in Luchon in de Franse Pyreneeën tot 11 graden. Dit weekend konden slechts zes van de achtentwintig pistes van het skioord Superbagnères openen. Zelfs voor de sneeuwkanonnen was het te warm. Het bestuur van het departement Haute-Garonne, dat het gebied beheert, besloot dan maar om de grove middelen in te zetten: met een helikopter werd 60 ton natuurlijke sneeuw van hoger gelegen gebieden op de pistes voor beginners gedropt. “Deze operatie moet vijftien dagen activiteit voor de skischolen garanderen”, zegt de lokale overheid bij France 3 Occitanie

Hier en daar klinkt kritiek op deze beslissing, omwille van de kostprijs ervan en omwille van de schade die het kan toebrengen aan het milieu. De financiële investering valt in ieder geval goed mee, zegt Herve Pounau, directeur van het skigebied. De twee sneeuwvluchten samen kosten de gemeenschap 5.000 euro, wat veel minder is dan het verlies dat geleden zou worden als alle pistes moeten sluiten. “We gaan niet het hele skigebied met sneeuw bedekken, maar zonder deze ingreep hadden we een groot deel van het gebied moeten sluiten”, klinkt het. 

AFP
AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy Van de Velde

    Leve het milieu ! Of was het een electrische heli ? We zullen wij hier in Vlaanderen wel ons autoken laten staan en in de kou zitten ,voor het plezier van de elite !

  • marc van de poel

    Te sneeuw of niet te sneeuw. De mens is flexibel en polyvalent. En hij zal zich zowizo aanpassen. Altijd. Want de mens is een onderdeel van de natuur. En die past zich ook altijd aan. En is ook polyvalent.