Sjiitische rebellengroep neemt door VS uitgeruste legerbasis in in Jemen

Een Hawthi houdt de wacht bij het Republikeins Paleis in hoofdstad Sanaa.
REUTERS Een Hawthi houdt de wacht bij het Republikeins Paleis in hoofdstad Sanaa.
Gewapende mannen van Hawthi's, de sjiitische rebellengroep die in 2014 door een staatsgreep aan de macht kwam, hebben een legerbasis in hoofdstad Sanaa ingenomen. Dat meldt persagentschap Reuters op basis van getuigenissen van soldaten. De speciale eenheden die de basis bemanden, werden getraind door de VS.

De gevechten om de basis begonnen gisterenavond en duurden zo'n zes uur. De Hawthi's bestookten de basis met zwaar wapens. Daarbij kwamen minstens tien mensen om het leven.

De troepen van de legerbasis werden door de Verenigde Staten getraind onder het bewind van ex-president Ali Abullah Saleh, die in 2011 tijdens de Arabische Lente werd verdreven. President Abed Rabbo Mansoer Hadi kwam aan de macht, maar in september deden de Hawthi's een staatsgreep. Begin februari ontbonden de sjiitische opstandelingen de regering en het parlement. Hadi kon vorig weekend na wekenlang huisarrest de hoofdstad ontvluchten. In Aden hoopt hij een nieuw machtscentrum op te zetten.

In Jemen komt het sinds het gedwongen aftreden van machthebber Ali Abdullah Saleh in 2012 maar niet tot rust. Overgangspresident Hadi slaagde er niet in de Jemenieten te verenigen en stabiliteit te brengen. Daar maken de separatisten in het zuiden, het terreurnetwerk al-Qaida in het bergachtige centrum en de Hawthi's in het noorden gebruik van. Die laatsten behoren tot de sjiitische minderheid van Zaidieten voelen zich al langer door de meerderheid van soennieten benadeeld.

De Arabische Lente in Jemen.
REUTERS De Arabische Lente in Jemen.