Situatie van hulpverlening in Syrië op slechtste niveau sinds 2015

REUTERS
In Syrië is sinds eind november geen enkel hulpkonvooi meer tot bij de mensen in de belegerde dorpen geraakt. Dat heeft noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties Jan Egeland gezegd. "De situatie was nooit zo erg sinds we in 2015 aan het werk zijn gegaan", aldus Egeland.

Het is de eerste keer dat de regering twee maanden lang alle aanvragen voor de toegang van konvooien naar de meest behoeftige mensen heeft afgeblokt. En ook aan de kant van de rebellen is er nauwelijks medewerking.

"We geraken echt nergens op dit moment", aldus Egeland. "Er worden aan beide zijden geen resultaten bereikt." De VN-gezant wijst ook met de vinger naar landen Rusland en Iran, die het Syrische leger steunen, en Turkije, dat banden heeft met de oppositie.

"Ik ben deze tegenargumenten zo beu, dat al deze mannen in kantoren, deze mannen in kostuums en uniformen geen konvooien toelaten in belegerde gebieden", aldus de VN-gezant. Hij voegt wel toe dat de situatie in de bezette gebieden schrijnend is, maar dat hulporganisaties wel miljoenen mensen hebben kunnen helpen in andere regio's.

Egeland riep ook op tot een tijdelijk staakt-het-vuren in Idlib.
EPA Egeland riep ook op tot een tijdelijk staakt-het-vuren in Idlib.

De humanitaire werkgroepen van de VN maken zich ook grote zorgen over de situatie van de burgers in Afrin, waar Turkije op 20 januari een militair offensief startte tegen de Koerdische militie YPG.

Egeland riep ook op tot een tijdelijk staakt-het-vuren in Idlib, een provincie in het noorden van het land waar hevig gevochten wordt tussen troepen van de regering en van de oppositie. In Idlib zijn 1,2 miljoen van de 2,4 miljoen inwoners ontheemd. "De situatie schreeuwt om een wapenstilstand", aldus Egeland. "Het is onmogelijk om op een conventionele manier oorlog te voeren in een regio die eigenlijk een vluchtelingenkamp is."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Assad zit steviger dan ooit in het zadel en weigert mee te werken aan humanitaire acties zoals altijd. Van iemand heeft die terug chemische wapens gekregen. Van wie ? Of heeft hij voorraden achtergehouden toen er een overeenkomst was om die voorraden te vernietigen ? Was het handje-klets met Rusland, met Turkije ? Met Iran? Die man jaagt iedereen die zichzelf nog een beetje respecteert, weg.

 • Cédric Nuyts

  ze gebruiken dit soort nieuws "hulpkonvooi sturen" als propaganda tegen rusland en iran walgelijk gewoon.

 • Jean West

  Wat word er dan gedaan met de hulp die dit konvooi dan zou moeten brengen?

 • kamiel Beke

  Gelukkig voor Egeland dat alles fout loopt, anders was zijn dik betaalde job voorbij. Best dat de hardwerkende burger niet weet hoeveel die gasten verdienen bij de VN, het zou rap gedaan zijn met het lucht verkopende clubje.