Situatie aan boord van Open Arms voor Lampedusa "onhoudbaar", Salvini laat 27 minderjarigen binnen

De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren.
REUTERS De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren.
De omstandigheden waarin de 134 migranten bijeengepakt zitten op het voor de kust van Lampedusa gestrande ngo-schip Open Arms worden stilaan "onhoudbaar". Dat zegt Oscar Camps van de Spaanse ngo die de migranten met het schip uit het water van de Middellandse Zee heeft gehaald. De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft vanavond wel toestemming gegeven voor de ontscheping van de 27 minderjarigen. “Tegen zijn zin”, zeg hij zelf.

Onder de passagiers op de Open Arms wordt voortdurend gevochten en ruziegemaakt, zegt Camps vandaag in een video op Twitter. De spanning is volgens hem niet meer te houden.

Oscar Camps.
REUTERS Oscar Camps.

Het is met name de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini die de migranten Italië niet wil binnenlaten. Hij maakte vandaag geen aanstalten om van gedacht te veranderen. Hij beschuldigt de ngo Open Arms ervan "een politieke, en geen humanitaire strijd" te voeren en Italië met migranten te willen overspoelen. Volgens premier Giuseppe Conte zijn zes Europese landen nochtans bereid de migranten van Italië over te nemen.

De voorbije 48 uur kregen dertien migranten wel de toestemming om het schip te verlaten omdat ze zwaar ziek zijn, maar Salvini beschuldigde hen er later van de Italiaanse autoriteiten te hebben voorgelogen.

Minderjarigen

Later op de dag deed Salvini een andere toegeving: de 27 minderjarigen mogen eveneens aan land. In een brief aan eerste minister Giuseppe Conte, stelt Salvini vanavond dat hij “tegen zijn wil” aanvaardt dat de minderjarigen het schip verlaten en enkel omdat hij hierom werd gevraagd door de premier.

Open Arms tweette nadien dat 27 niet-begeleide minderjarigen ontscheept zijn, waardoor nog 107 migranten aan boord van het schip blijven, ook nog twee minderjarigen die niet alleen reisden.

De geëvacueerden zijn 16 tot 17 jaar, aldus de organisatie. “Er waren veel tranen. Zij lieten vrienden en reisgezellen achter. We wensen hen het beste”, aldus Open Arms.

Matteo Salvini.
EPA Matteo Salvini.

Intussen blijven migranten verwoede pogingen ondernemen om Europa te bereiken. De Libische kustwacht onderschepte dinsdag 278 mensen voor de kust van Tripoli, zo maakte hij vandaag bekend. In Griekenland arriveerden tussen vrijdag- en vanochtend dan weer meer dan 300 mensen die vanuit Turkije de Egeïsche Zee zijn overgestoken.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danielle vandamme

  Leve onze sociale zekerheid !!!!

 • thibaut Vermeulen

  Salvini zal niet blijven lachen :))))))))(

 • Gerda Kuppens

  Het aanzuigeffect voor vluchtelingen blijft als er schepen zijn die ze blijven oppikken uit de zee ,maar deze moeten zoals het schip genoemd is ,,open arms ,,maar er zelf voor zorgen dat ze deze mensen teruggebracht worden! Alle begrip voor Salvini dat het moet stoppen met deze eindeloze toestanden !!!!

 • Tonino Alba

  Vaar naar Spanje kapitein als je toch de grote held wilt uithangen en doe dat de komende 2 maanden eens 10 × achter elkaar eens zie wat dan zijn spaanse land genoten te vertellen hebben en als het kan liefst richting de mooiste badsteden........

 • Marc Bohets

  Wanneer worden die NGO's eindelijk eens aangeklaagd wegens mensensmokkel. Ze zorgen voor een aanzuigeffect, omdat de vluchtelingen erop rekenen dat ze door hen opgepikt worden en naar de EU gebracht worden. De VS zou ook best eens stoppen met overal oorlogje te gaan spelen en daardoor deze vluchtelingenstromen te veroorzaken.