Sit-in in Iraaks parlement na wekenlange protesten

Een Iraakse betoger in Bagdad op 26 oktober 2019.
AFP Een Iraakse betoger in Bagdad op 26 oktober 2019.
De afgevaardigden van de invloedrijke Iraakse sjiitische leider Moqtada al Sadr, de grootste partij in het parlement, zijn gisteravond begonnen met een sit-in in het Iraakse parlement. Dat hebben twee van hen aan het Franse nieuwsagentschap AFP aangekondigd. Ze willen hun actie pas stopzetten "als aan de eisen" van de manifestanten "is voldaan", luidt het.

In Irak wordt al enkele weken geprotesteerd tegen de corruptie en het wanbeleid in het land. Toen de protestbeweging begin oktober het licht zag, vielen er op een week tijd meer dan 150 doden. De Iraakse overheid beloofde toen om hervormingen door te voeren, maar door verdeeldheid in het parlement werden er nog geen maatregelen goedgekeurd. 

Donderdag werd het protest tegen de corruptie, werkloosheid en slechte openbare diensten hervat. De voorbije twee dagen kwamen volgens een mensenrechtenorganisatie opnieuw al zeker 63 manifestanten om het leven bij schermutselingen met de ordediensten. Er zouden aan beide kanten in totaal ook 2.592 mensen gewond zijn geraakt.

Moqtada al Sadr lijkt zich sinds begin deze maand aan de zijde van de manifestanten te scharen en waarschuwde al dat hij zijn strijders wil inzetten om de actievoerders te "beschermen". 

Iraakse veiligheidstroepen tijdens een antiregeringsprotest nabij hoofdstad Bagdad.
AFP Iraakse veiligheidstroepen tijdens een antiregeringsprotest nabij hoofdstad Bagdad.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.