Sinn Fein: binnen 5 jaar referendum over herenigd Ierland

Leidster van de Ierse links-nationalistische partij Sinn Fein, Mary Lou McDonald, tijdens een protestactie tegen de brexit op 26 januari 2019.
AFP Leidster van de Ierse links-nationalistische partij Sinn Fein, Mary Lou McDonald, tijdens een protestactie tegen de brexit op 26 januari 2019.
Er moet binnen de komende vijf jaar een referendum worden gehouden over de eenheid van Ierland. Dat heeft de leidster van de Ierse links-nationalistische partij Sinn Fein, Mary Lou McDonald, zaterdag gezegd. Volgens McDonald heeft de brexit Ierland veranderd en denken de mensen nu na over een herenigd Ierland. Het referendum is volgens de leidster een kwestie van tijd.

"De dagen van verdeeldheid (tussen Ierland en Noord-Ierland) zijn geteld, er hangt verandering in de lucht, de brexit heeft alles veranderd", verklaarde de partijleidster op een partijcongres in Derry. "Heel wat mensen overwegen nu voor het eerst een toekomst in een herenigd Ierland. Laten we in de loop van de komende vijf jaar het volk beslissen", klonk het voorts in een oproep aan de regering in Dublin.

Noord-Ierland is als provincie van het Verenigd Koninkrijk en grensregio van Ierland altijd een fors struikelblok geweest bij de onderhandelingen over de brexit tussen de Britten en de Europese Unie. Het Goedevrijdagakkoord maakte in 1998 een einde aan een dertig jaar durend dodelijk conflict en verwijderde zo goed als elke zichtbare grens op het Ierse eiland tussen de Britse provincie Noord-Ierland in het noorden en de Republiek Ierland in het zuiden. Brussel, Londen en Dublin hebben zich geëngageerd om die situatie ook na de brexit zo te houden, maar de gesprekken over een brexitakkoord liepen telkens spaak op de Noord-Ierse kwestie. 

Sinn Fein, dat altijd de hereniging van de twee gescheiden staten heeft nagestreefd en als partij aan beide zijden van de grens actief is, ziet daarin het bewijs dat de 500 kilometer lange grens die er in 1921 kwam als resultaat van het Anglo-Iers Verdrag, geen enkele legitimiteit heeft.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilbert Vermeersch

    Als het wapengeweld daarmee niet herbegint, waarom niet..

  • Gunter Verleyen

    Brexit heeft wat bijwerkingen, na Schotland nu ook Noord-Ierland en The Welsh hebben het stilletjes ook hun buik van vol van de Engelsen, het zal dus toch misschien een "Little Brittan" worden. Noord-Ierland is in feite sinds 1921 bezet door de Engelsen en de situatie werd alleen maar verergerd door de toenmalige dictator-dominee Paisley die de vergeten was wat in de bijbel stond over naastenliefde, broederlijkheid

  • Anita Wellens

    De agenda van SF is tegenwoordig, Britten en Ieren buiten en al de rest is welkom.