Sinds begin augustus al 190 doden bij stammengeweld in Darfoer

AP
Gevechten tussen rivaliserende stammen hebben sinds begin deze maand al 190 doden en 250 gewonden gemaakt in Darfoer, in het westen van Soedan. Dat heeft de VN gemeld. Gisteravond hebben de twee stammen een document getekend waarin ze zich akkoord verklaren met "vrede, samenleven en een einde aan de vijandigheden", aldus het officiële persbureau Suna.

Volgens de berichten die de VN heeft ontvangen zijn deze maand 100 mannen van de Rizeigatstam gedood en 140 gewond geraakt. Bij de Maaliyastam vielen 70 doden en 113 gewonden. Die doden vielen bij gevechten op een niet-geïdentificeerde plaats in Darfoer. Elders in de regio vielen nog eens 20 doden bij de Rizeigat. Over het aantal doden bij de tegenpartij kon het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken niets kwijt.

"De hulpoperaties in het oosten van Darfoer lijden erg onder de gevechten en de onveiligheid", aldus nog de VN in een persbericht.

Nieuw stammengeweld is volgens de gezamenlijke missie van de VN en de Afrikaanse Unie de voornaamste reden voor een nieuwe vluchtelingenstroom. In de eerste vijf maanden van dit jaar sloegen al 300.000 mensen op de vlucht, twee keer meer dan in de twee vorige jaren samen.

De strijd draait vooral om grond, water en mijnrechten.