Sigarettenautomaat verdwijnt uit Nederland

afp
De sigarettenautomaat gaat in Nederland in de ban. De bevoegde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt vandaag bekend dat de automaat vanaf 2022 wordt verboden in de horeca en daarmee uit Nederland verdwijnt. Nederland telt nu nog 13.000 van dergelijke apparaten.

Van Rijn: "Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken."

Over vijf jaar is het in Nederland ook verboden sigaretten in het zicht uit te stallen in tankstations, avondwinkels en kiosken en online-verkooppunten. Alleen de tabakszaak wordt uitgezonderd.

"Het is nu te makkelijk voor 14-jarigen om stiekem sigaretten te halen in de kroeg. Goed dat zij straks niet meer om de leeftijdscontrole heen kunnen. Zo wordt roken steeds moeilijker voor de jeugd", reageert kamerlid Henk Nijboer van de sociaaldemocratische PvdA tevreden.