Sierra Leone veilt knoert van een diamant

EPA
Sierra Leone heeft gisteren een van 's werelds grootste ruwe diamanten verkocht op een veiling in New York. De edelsteen leverde een bedrag op van 6,5 miljoen dollar (ongeveer 5,5 miljoen euro). Het West-Afrikaanse land wil dat gebruiken om ontwikkelingsprojecten mee te financieren.

Een christelijke priester vond de diamant afgelopen maart in de regio Kono en schonk die aan de regering. De steen heeft een gewicht van 706 karaat en is daarmee een van de grootste ter wereld. De koper is de Britse juwelier Laurence Graff.

De veiling was de tweede poging van Sierra Leone om de edelsteen te verkopen. In de hoofdstad Freetown werd eerder een bod gedaan van 7,8 miljoen dollar, maar dat werd afgeslagen.

Sierre Leone heeft een lange geschiedenis van burgeroorlogen, gefinancierd met 'bloeddiamanten'. Daaraan kwam in 2002 een einde.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steven Berkmans

    Dat ze die steen maar zelf houden anders moet het westen het weer aanhoren.

  • Gerard Braeckmans

    Hetzelfde voor kleding, Ingrid.

  • Ingrid De Clercq

    En gaat de opbrengst naar de bevolking? Terwijl je je diamanten bewonderd, denk dan eens aan de slaafjes die grotendeels uit kinderen bestaat. Kijk dan ook eens naar je eigen kinderen en stel je de vraag of jij ook vindt dat zij beter zijn dan die kindslaafjes.